Kristersson borde se längre än Stockholm
Sverige är en ledande gruvnation
För invånarna i Kiruna, Garpenberg och Pajala måste moderaternas klimatutspel i början av veckan ha känts ganska konstigt. Ulf Kristersson ville ju bland annat att Sverige skulle bli en "ledande gruvnation".
Människor som arbetar i den svenska gruvbranschen vet ju att vi redan är det, och att de arbetar i företag som leder utvecklingen på många områden. I Gällivare är processen för att framställa fossilfritt stål med en helt ny metod och vätgas på väg att ta steget från experiment till industri. I Aitik driver Boliden det man kallar världens mest klimateffektiva dagbrott för koppar. Allt fler av de jättelika maskinerna drivs med el.
Utanför Pajala betonar de nya lokala ägarna till järnmalmsgruvan hållbarhet som ett av sina viktigaste mål och i den mycket lilla Lovisagruvan i bergslagen tänker man återställa marken helt och hållet när fyndigheten är bruten.
Vad menar Ulf Kristersson med att vi ska bli en "ledande gruvnation"
Det här är inte alls någon fullständig lista. Men det är exempel på den svenska gruvindustri som finns, och som inte bara är ledande i Europa utan på många områden också i världen.
Dessutom tjänar gruvorna pengar åt Sverige.
Vad menar Ulf Kristersson med att vi ska bli en "ledande gruvnation"?
Kanske får man söka svaret hos hans föregångare, Fredrik Reinfeldt. I hans värld var ju inte bara gruvorna utan hela den svenska industrin "basically gone".
Antagligen är det så Ulf Kristersson också tror att det ligger till.
Med det sagt finns det faktiskt ändå ett korn av något viktigt i moderatledarens resonemang. Omställningen till klimateffektivare teknik kommer att kräva mineraler, och om vi inte bryter dem här måste de brytas på annat håll. I allmänhet betyder det både sämre arbetsvillkor och större miljöeffekter.
Reglerna i vårt land är dock inte riktigt konsekventa. Å ena sidan kan den som vill prospektera dra nytta av en fantastisk dokumentation och låga avgifter. Å andra sidan riskerar gruvindustrin, precis som till exempel stora infrastruktursatsningar eller kraftledningsbyggen, att fastna i ändlösa tillståndsprocesser.
Gruvor påverkar miljön och människor. Hur mycket skiljer sig åt, men bryter man upp berget får det effekter. Därför ska det ställas hårda krav på den som vill öppna en gruva. Det håller antagligen till och med Ulf Kristersson med om, i alla fall om vi skulle tala om hemtrakterna i Södermanland.
Men tuffa krav är en sak, oändliga dröjsmål på grund av överklaganden eller det som beskrivs som total oförutsägbarhet något annat. I synnerhet om vi faktiskt vill öka vårt och Europas oberoende, bidra till hållbara arbetsvillkor och samtidigt möta teknikskiftets krav.
Sverige är redan en ledande gruvnation. Jag tycker det är dags att politiker tar bergsbruket på allvar.