Ursprung inte ett handikapp
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-22
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
”I vårt land finns många kvinnor och män som står långt från arbetsmarknaden. Ofta är de unga eller har utländsk bakgrund.”
Den förpliktigande formuleringen finns i socialdemokraternas valmanifest. I Göran Perssons Sverige har många med utländsk bakgrund inte ett arbete att gå till.
På många sätt har den socialdemokratiska regeringen gjort rätt: satsat på arbetsmarknadspolitiken och på utbildningspolitiken samt fört in integrationspolitik i alla politikområden. Samtidigt fattas mycket.
Garantier saknas
Valmanifestets konkreta åtgärder för att komma åt problemet man beskriver saknar prislapp och därmed garantier. Effektiviserad etablering för nyanlända. Bättre svenska för invandrare. Särskilda insatser i storstädernas förorter. När, var, hur? Och hur mycket ska det kosta?
Vid sidan av konkretisering är problemformuleringen ett av socialdemokraternas största problem. En analys om vad integrationspolitik är till för. Varför har svenskar med
utländsk bakgrund jobb i mindre utsträckning? Det går inte att bara hänvisa till själva invandrarskapet som orsaken till arbetslöshet.
I gårdagens partiledarintervju i Sveriges Radio visade statsministern prov på den felaktiga utgångspunkten. Han sa om arbetsmarknadspolitik att ”det [är] olika typer av individuella insatser riktat till enskilda personer beroende på att de kanske har ett funktionshinder, beroende på att de är äldre, beroende på att de har ett efternamn som gör att de omedelbart sållas bort”.
Utländskt ursprung ses som ett handikapp som ska åtgärdas med arbetsmarknadspolitik. Oavsett arbetsförmåga, ålder, språkkunskaper. Med den problemformuleringen kommer Sverige aldrig att bli ett jämlikt samhälle.
Problemet är detta: dagens generella välfärdspolitik är inte grundad på det nya samhällets behov. Välfärdspolitikens utgångspunkt är inte alla svenskars förutsättningar.
Social och ekonomisk fråga
Därför behöver socialdemokraterna svara på frågan: Hur ska den generella politiken utformas så att den passar hela den samtida befolkningen?
Utanförskap har alltid funnits i Sverige och det har alltid varit en social och ekonomisk fråga. Skillnaden är att dagens utanförskap mest drabbar människor som inte har ett efternamn med -son på slutet men med mörkt hår på skallen. Fortfarande är en politik som bryter klassklyftor det mest effektiva vapnet för att bekämpa ojämlikhet, vid sidan av riktade insatser för nyanlända, för språkutveckling, för utsatta bostadsområden.
Före valet måste socialdemokraterna redovisa hur de ska få med alla.
NB