Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vi måste ta spriten från ungdomarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

16 JULI 2008. Bilden av storstadsvåldet är tydlig: offret är en ung kille som är rätt full. Under helgen rör han sig inne i city.

Det är sent, efter midnatt. Han och hans kompisar hänger utanför en nattöppen krog.

Han har aldrig sett gärningsmännen förut, han ser bara att de är flera. Sedan blir det bråk.

De slår ner honom med knytnävarna och sparkar honom i huvudet.

När han kommer in till sjukhuset har han redan bestämt sig. Han tänker inte polisanmäla förövaren.

Det här är Södersjukhusets bild av det genomsnittliga offret för gatuvåldet i Stockholm. Under många år har akutmottagningen fört statistik över de som drabbats av våld från någon som de inte känner.

Ett folkhälsoproblem

Södersjukhuset har norra Europas största akutmottagning. Här får man in fler misshandelsoffer än hjärt-

infarkter och strokepatienter. Vissa nätter kommer uppemot 20 misshandelsoffer in på akuten. Värst är det under sommaren. Som nu.

Det är alltså inte en händelse att akutmottagningens chef Sören Carlsson Sanz presenterar sin bok ”Storstadsvåld 2” mitt i juli. Studien är en uppföljning som visar hur gatuvåldet förändrats under den senaste tioårsperioden.

–?Gatuvåldet har blivit ett folk-

hälsoproblem, konstaterar Sören Carlsson Sanz.

Miljarder i vårdkostnader

Han vet att ett enda misshandels-offer kan komma upp i vårdkostnader på flera miljoner.

Han vill använda sin rapport i förebyggande syfte. Och det är fullständigt självklart att pengarna gör större nytta i det förebyggande arbetet. Statistiken är oroväckande.

Gatuvåldet går ner i åldrarna. Antalet patienter i åldrarna 15–18 år som söker vård efter gatuvåld har fördubblats sedan år 2000. En majoritet av de drabbade var berusade. Nästan hälften hade sparkats ner. Femton procent av offren var unga kvinnor, samtliga var berusade när de kom in till akuten. Alla hade de misshandlats av andra kvinnor.

Det handlar om våra barn och då hjälper det inte bara med fler poliser.

Ungdomarna tar tvärtom avstånd från ordningsmakten, en majoritet av de drabbade tänker inte ens polisanmäla misshandeln.

Det handlar om attityder. Södersjukhuset arbete finns dokumenterat i filmen ”Våldets konsekvenser”. Filmen finns nu i en ny version som alla högstadieelever bör få se. Men det räcker inte med att skrämma ungdomarna.

Våldet sker utanför krogar som nästan aldrig stänger. I Stockholm finns det dessutom flera krogar som tjänar pengar på att servera minderåriga alkohol. Varenda tonåring vet var de krogarna finns. Stockholms stad har bara att stänga dem.

Dåliga förebilder

Stadsledningen i Stockholm vurmar för ett kontinentalt krogliv.

I själva verket har vi fått ett drängfullt Stureplan befolkat av dåliga förebilder för våra ungdomar som står och hänger på gatan utanför, på tröskeln till vuxenlivet.

Ytterst handlar det om att vuxenvärlden tar sitt ansvar. Varenda förälder och varenda lärare borde ta samma ansvar som chefen för akutmottagningen på Södersjukhuset. Vi måste säga ifrån, ta spriten från ungarna och våga sätta stopp.

EF