Med kärnkraft stiger elpriset

På två dagar fördubblades de svenska elpriserna. I går steg dagspriset på el till 90 öre per kilowattimme. Under några ­elintensiva timmar låg priset på över två kronor. 

Prischocken beror på rysskylan. Hela Sverige har minusgrader och det kalla vädret sträcker sig ner över hela Europa. Alla länder behöver el just nu och då går priserna upp.

Dessutom står flera av våra kärnkraftsreaktorer stilla. Det har nästan blivit en regel, att när kylan kommer då stannar reaktorerna. Forsmark 3, Ringhals 2, Oskarshamn 1 och Oskarshamn 3, i går var det bara en av dem som gick lite på halvfart.

Kärnkraften är en storskalig lösning och när den inte fungerar blir bortfallet påtagligt. Då är det många elabonnenter som får betala ett högt pris.

Dessutom tvingas Svenska kraft att elda på i de båda oljekraftverken i Stenungsund och Karlshamn. När kärnkraften krånglar drabbas även klimatet och miljön.

Det blir sammantaget ett högt pris vi får betala för att hålla fast vid en gammal och förlegad teknik. Kärnkraften är inte bara dyr, den är farlig. För snart ett år sedan fick befolkningen kring Fuku­shima i Japan betala det allra högsta priset för kärntekniken.

I vår börjar saneringsarbetet efter den svåra kärnkraftsolyckan. På sin hemsida ber kärnkraftsbolaget Tepco om ursäkt för att man då också tvingas höja elpriserna. Det är alltid de vanliga medborgarna som får betala för energin och dess brister.

Det är därför vi tjänar på att sprida riskerna och investera i modern, förnybar energi.

Det kommer att löna sig.

Följ ämnen i artikeln