Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Skolbarnen ska inte vara vinstmaskiner

Pengar som satsas ska läggas på barn och omsorg – inte hamna i aktieägares fickor.

Moderaterna vill göra upp med regeringen för att få ordning bland de privata välfärdskapitalisterna. Det är i alla fall vad Anna Kinberg Batra säger.

Hon tänker sig kvalitetsmått och betyg på skolor, äldreboenden och vårdinrättningar. Brister ska leda till bestraffningar i en stigande skala, från anmärkningar till tvångsförvaltning och indraget tillstånd för den som inte sköter sig.

Däremot vill Anna Kinberg Batra ­inte ha regler för till exempel bemanning och absolut ingen allmän begränsning av välfärdsföretagens vinster eller ­utdelningar. Just där ligger själva ­huvudproblemet.

Blir inget dråpslag

Skattepengar som är avsedda för att ge äldre en värdig tillvaro, ungdomar en bra utbildning eller sjuka en god vård ska ­användas till precis det.

De ska gå till ­löner för vårdbiträden, ­lärare, sjuk­sköterskor och läkare. De ska användas till lokaler och utrustning, men de ska ­inte hamna på utländska nummerkonton eller i aktieägarnas ­fickor.

Konstigare är det faktiskt inte.

Ilmar Reepalu har regeringens uppdrag att se över begränsningar av vinsterna i välfärden, och om drygt en vecka kommer han med ett förslag.

Av allt att döma blir det inte något dråpslag mot friskolor eller privata vård­koncerner. Reepalu har talat om ett tak för att stävja rena övervinster.

Försiktigt och socialdemokratiskt. ­Ändå kan Reepalus utredning bli en av svensk politiks mest brännande frågor.

Den ska försvaras

Allmänheten har sin åsikt klar. Det finns ingen förståelse för att sjukvård, skolor ­eller äldreboenden ska vara vinstmaskiner, eller att barn och sjuka ska drabbas när affärerna inte går tillräckligt bra.

Å andra sidan slår starka ekonomiska intressen vakt om rätten att tjäna pengar på vård, utbildning och omsorg. Den ska försvaras, också om det måste ske med hjälp av Sverigedemokraternas röster i riksdagen.

Måste innehålla ett tak

En bred uppgörelse om spelregler för välfärden skulle vara bra för Sverige. Men uppgörelsen kan inte se ut hur som helst. Den får gärna handla om kvalitetsmått och betyg, men måste också innehålla ett tak för privata välfärdskapitalisters vinstuttag. I vissa verksamheter, till exempel skolor, borde nog det taket ­sättas till noll.

Skolbarn ska inte generera aktie­utdelningar.

När Reepalus utredning är färdig har regeringen lovat att bjuda in de borger­liga partierna. Om Moderaterna då är ­beredda att prata om riktiga vinst­begränsningar finns förutsättningar för en bred överenskommelse.

Annars måste gårdagens utspel betraktas som tom retorik.