Borgerliga visar ingen solidaritet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraterna i Stockholm håller på att fastställa sina vallistor.

Arbetarekommunen har i ett pressmeddelande bedyrat att socialdemokraterna satsar på ungdom och mångfald.

Det tycks inte gälla riksdagslistan. Åldersfördelningen är sisådär. Mångfalden är usel när det gäller toppkandidaterna.

Tenstas enda riksdagsledamot Maria Hassan är nedflyttad och kommer förmodligen inte in i riksdagen, trots att hon lär ha fått flest nomineringar. Joe Frans, den första s-riksdagsmannen med afrikansk bakgrund, har halkat ned till 9:e plats. Det är osäkert om han får fortsätta i riksdagen efter nästa val.

”Vi måste titta på majoritetssamhället, på oss själva, vi som väljer att diskriminera”, sa integrationsminister Jens Orback på konferensen Stadsdelar i rörelse på Södertörns högskola i går.

Det var den 5:e nationella storstadskonferensen. Huvudtemat handlade om hur myndigheter och samhällsaktörer bättre kan samarbeta för att bryta utanförskap och diskriminering i storstäderna.

Orback pekade på faran med bristen på representation, med diskriminering och ojämlikhet. Han förordade en storstadspolitik som i grunden är en jämlikhetspolitik.

Det handlar om att bekämpa arbetslösheten, om att satsa på skola och utveckling och om att öka människors delaktighet.

Tyvärr har Orback ännu inte lyckats få finansministern med sig. Någon storstadssatsning har inte synts varken i vår- eller höstbudgeten. Kanske kommer det något till våren?

Alla samhällsaktörer måste solidariskt samverka för människors bästa.

Här är det verkligen si och så med samhällsansvaret. Av de flyktingar som nu får möjlighet att stanna i Sverige kommer 80 procent till s-styrda kommuner som redan har ett stort antal flyktingar.

Borgerligt styrda kommuner som Danderyd tog emot 1 flykting förra året, Täby tog emot 12 och Ekerö 7. Samtidigt pläderar moderater för fri arbetskraftsinvandring och folkpartister för generell flyktingamnesti.

Solidariteten visar sig i handling.

Inom EU pågår också ett storstadsarbete. Alexander Ferstl från EU-kommissionen var också på Södertörns högskola. Glädjande nog tycks hållbarhetsperspektivet prägla EU:s storstadsarbete.

Det handlar om att skapa långsiktigt hållbar utveckling i städerna utifrån ekonomiska, sociala, miljömässiga och kulturella aspekter. Stockholm ska stå värd för EU-konferensen Urban future 2.0 i maj.

Sverige skulle kunna bli en ledstjärna i Europa i dessa frågor.

När nu samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin ska rusta upp miljonprogramsområdena skulle just det större hållbarhetstänkandet platsa.

Likaså kunde Göran Perssons oljekommission som med hjälp av ny teknik ska skapa en hållbar utveckling bli en motor för omvandlingen av storstäderna.

Så kan storstadspolitik och miljöpolitik gå hand i hand och städerna bli både sociala och ekologiska föredömen.

Ställ om det segregerade Sverige.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln