Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nu vågar de prata om bostäder igen

I bostadsbristens spår har unga människor, som vill lämna föräldrahemmet, fått lära sig att osäkra tredjehandskontrakt, en soffa i en garderob eller i en friggebod är det enda boende de kan förvänta sig.

Och bristen på bostäder är inte bara ett problem för Malmö, Göteborg och Stockholm. Befolkningen ökade i så gott som alla svenska län 2013 och enligt Boverket råder det bostadsbrist i varannan kommun.

Sedan staten retirerade från ansvaret för bostadsbyggandet efter 90-talskrisen har man liksom förväntat sig att marknaden - bostadsbolagen - själva ska sköta allt.

Men bostadsföretag vill helst tjäna pengar och då ­lönar det sig bättre att bygga bostadsrätter för en välbeställd medelklass än billiga hyresbostäder för unga. En av SKL:s förklaringar till att det byggs för lite är att byggbolagen faktiskt inte vill bygga i snabbare takt. De avvaktar för att hålla bostadspriserna uppe. De undviker att bygga hyresrätter eftersom lönsamheten är sämre, trots att efterfrågan på dem ökar.

I går presenterade Socialdemokraterna sina bostadspolitiska vallöften. Mycket är känt sedan tidigare, men samlat är det en rätt glädjande läsning.

Bland annat vill S ha investeringsstöd riktat mot studentlägenheter och små hyresrätter. Man vill ta en miljard från rika moderatstyrda städer för att stimulera kommuner att bygger hyresrätter. Tre miljarder från rika statliga bolag ska gå in i statsbanken SBAB för att vara bas i utlåning till bostadsföretag som faktiskt vill bygga hyresrätter.

Målet är att 250 000 nya bostäder ska vara byggda innan 2020 - två år efter att M-regeringen kanske drar i gång sin utlovade satsning på bostäder.

"Djärvt" kallar Magdalena Andersson det. Ja, det kan tyckas och det är klart att S-pengarna inte kommer lösa alla problem på bostadsmarknaden. Men det visar i alla fall att beröringsskräcken inför bostadspolitik tycks vara över.

Följ ämnen i artikeln