Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

”Rudolf Höss hade nog gått med i SD”

Rainer Höss, sonson till Auschwitz kommendant Rudolf Höss besöker Almedalen på Sverigedemokraternas dag. Bilden är tagen på den scen där Jimmie Åkesson ska tala i kväll.

I går kväll kom det förflutna till Alme­dalen. Rainer Höss, sonson till Rudolf Höss, SS-kommendanten för dödlägret Auschwitz-Birkenau, är här på inbjudan av Aftonbladets ledarsida.

– Jag är rädd att vi inte har gjort upp med vår europeiska historia, unga människor vet inte hur farligt detta är, säger Rainer Höss.

”Högerextrema inte dumma”

I Sverige tillåter polisen att nazister marscherar längs gatorna i raka led och med gamla SS-symboler. Trots att hets mot folkgrupp är ett brott med fängelse i straffskalan ingriper man inte längre. Hur blev det så här?

– Det ni måste förstå är att de ­högerextrema inte är dumma. Dessa partier är egentligen de enda som ­verkligen lärt sig av historien, de gör ­inte om samma misstag. Hade min ­farfar levt i dag i Sverige skulle han nog gått med i SD, säger Rainer Höss.

Sverigedemokraterna har sina rötter i efterkrigstidens svenska nazism. I dag utgör de extremhögerns putsade yta.

Ibland spricker fasaden, som när SD:s hatsajter hotat och förföljt människor eller när ledande sverigedemokrater sprang runt med metallrör i Stockholms innerstad.

Men i allt väsentligt har medierna slutat kalla en spade för en spade. SD håller på att normaliseras i samtalet. Detta är Jimmie Åkessons verkliga framgång.

Trappa av extremism

I ljuset av nazistiska Svenskarnas ­parti eller Svenska motståndsrörelsen kan SD framstå som ett mindre allvarligt hot. Men partierna är speglingar av varandra och personer rör sig mellan. Expo, som bevakar högerextrema grupper, brukar beskriva det som en trappa av extremism snarare än något väsensskilt.

– Om det är något vi borde lärt av 1900-talet är det att alla demokratiska krafter, som liberaler, socialister och konservativa, behöver hålla ihop mot fascismen. Vi behöver skapa en bred ­internationell rörelse som motkraft, ­säger Rainer Höss.

Minnesceremoni i Auschwitz

Ungefär samtidigt som Jimmie ­Åkesson äntrar Almedalens scen i kväll sätter sig Rainer Höss på ett flyg på väg mot Krakow. I morgon ska han närvara vid en minnesceremoni i Auschwitz tillsammans med Eva Mozes Kor som överlevde nazistdoktorn Josef Mengeles medicinska experiment på tvillingar.

Historien kastar långa skuggor längs Visbys gator i dag.

Följ ämnen i artikeln