Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Facebook riskerar tjejers liv och hälsa

Frances Haugen är vår tids Erin Brockovich

Den för detta Facebook-anställda Frances Haugen vittnade i tisdags i amerikanska senaten om att hennes tidigare arbetsgivare mörkat komprometterande forskning om företaget.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg har haft en hård inledning på veckan. Det började med att hans livsverk och företagets appar: Instagram, WhatsApp och Messenger, kraschade i ett par timmar i söndags. Det blev direkt rubriker världen över. Den fem timmar långa kollapsen minskade i ett nafs Zuckerberg förmögenhet med hisnande 53 miljarder.

Men förhoppningsvis tog smällen i tisdags honom hårdare.

Den modiga visselblåsaren Frances Haugen vittnade då i den amerikanska senaten om att Facebook tiger om att barns hälsa skadas av deras sociala medier.

Haugen var anställd på Facebook mellan 2019 och maj i år och upptäckte under den tiden att företaget inte alls var intresserat av någon självsanering. Trots att skandalerna har stått som spön i backen de senaste åren.

Facebook har bland annat anklagats för att ha bidragit till valfusk (Cambridge Analytica), ökad polarisering av samhällsklimatet och spridning av desinformation kring politik och pandemin.

Mörkat komprometterande forskning

Aftonbladets Karin Pettersson, som har skrivit boken "Internet är trasigt" (Natur & Kultur 2018) med Martin Gelin, har myntat de smått bevingade orden att det inte är högerextrema partier som är bra på sociala medier, utan snarare sociala medier som är bra för högerextremism. Starka känslor som ilska, hat och provokationer skapar engagemang och får större spridning med hjälp av de riggade algoritmerna.

Zuckerberg har lovat bot och bättring, men Frances Haugens vittnesmål visar att så inte har skett. Hon menar att företaget inte har i närheten av tillräckligt med personal för att hålla plattformarna säkra.

Innan Haugen sade upp sig i våras hade hon kopierat tiotusentals dokument och skickat dem till den amerikanska nyhetstidningen Wall Street Journal. De avslöjar bland annat att Facebook har gjort egen forskning som visar att deras tjänster är direkt samhällsfarliga.

Särskilt utsatta är unga tjejer, som ständigt exponeras för innehåll som uppmuntrar till ätstörningar och destruktiva tankar kring kroppen och, ja, deras människovärde.

Barn betygsätts utan debatt

Det är bara att fråga unga människor i ens omgivning – eller vuxna och sig själv för den delen! – om hur man påverkas av sociala medier. I Sverige har vi regelbundet diskussioner om vad tidiga betyg i skolan har för effekter på barn. Men på sociala medier lär unga människor sig tidigt vilket värde de har i form av lajks och kommentarer, ändå väcker det inte samma debatt.

Enligt Statens medieråds rapport ”Ungar & medier 2021” har det dagliga användandet av sociala medier ökat markant bland yngre barn och tjejer de senaste tre åren. Unga killar ägnar sig mer åt onlinespel, medan över femtio procent av tonårstjejerna lägger mer än tre timmar om dagen på kinesiska TikTok och Facebooks appar.

Att Mark Zuckerberg har – dyra – anledningar att hålla forskning om apparnas skadliga konsekvenser hemliga är uppenbart.

Enligt Haugen har Facebook och Mark Zuckerberg fokuserat helt på siffror istället för på människor.

Att profiten gått före moralen förvånar nog ingen, det upprörande är snarare att politiken varit så flat och inte skärpt lagarna mer för att reglera de globala nätjättarna och deras maktkoncentration.

CNN jämför Frances Haugen träffande med Erin Brockovich

När Facebooks tjänster låg nere fick vi alla fem timmars paus från det ständiga jämförandet och betygsättandet. Kanske kände vissa en känsla av lättnad, att en annan värld är möjlig.

Julia Roberts som Erin Brockovich.

CNN jämför Frances Haugen träffande med Erin Brockovich, som avslöjade att ett stort företag varit medvetet om att deras utsläpp förgiftat grundvattnet och gjort människor sjuka. Frågan är hur länge och hur många fler unga människor ett företag som Facebook ska tillåtas riskera hälsan för?