Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Nej, SvD, TikToktjejer ska inte sluta sminka sig

Jools Lebron har blivit viral efter en skämtvideo på Tiktok om att vara ”very demure”.

Kryper upp ur sina hål för att analysera ungdomen

Försöken att begripa sig på ungdomarna på Tiktok blir bara mer egendomliga. Nu har Svenska Dagbladets Josefin de Gregorio sett ett viralt klipp från användaren Jools Lebron. Lebron pratar om hur kvinnor kan sminka sig på ett återhållet sätt för att vinna sina kollegors respekt.

”Very mindful, very demure” upprepar hon.

Äntligen har unga kvinnor blivit intresserade av vett och etikett, skriver de Gregorio.

Problemet är bara att Jools Lebrons video är satir. Faktumet att hon själv knappast snålat med eyelinern i sin video borde vara en ledtråd, men det flyger rakt över huvudet på de Gregorio.

Jag fattar, Generation Z har lite svårbegriplig humor. Men det börjar faktiskt bli fånigt med alla dessa reportage, feltolkningar och oroliga krönikor om Tiktoktrender.

För en vecka sedan gav sig Nyhetsmorgon på att göra ett inslag om ”rawdogging”. Att rawdogga är att bara sitta still och glo. De svenska guldmedaljörerna i beachvolleyboll filmade till exempel när de gjorde det på flyget hem från OS i Paris.

Nyhetsmorgon har med sig en läkare på länk. Vid ståskrivbordet hemma förklarar han myndigt att det är farligt att rawdogga på flyg, man kan få en propp om man sitter stilla för länge.

Jag får rysningar. Begriper de verkligen inte att det är på skämt?

I somras snappade någon redaktör upp att det blivit populärt bland unga tjejer att bli hemmafruar. Debatten om ”soft girl”-trenden fick genast fart. Diverse konservativa tänkare grävdes fram ur sina hål och plockades in i studior för att bre ut sig om kvinnans rätt att prioritera barn och hem, medan skräckslagna feminister såg på.

Soft girl-grejen var kanske inte ett skämt, men det handlade mer om ett fåtal märkliga influencers än någon riktig trend. Det var knappast något hot mot kvinnorörelsens framgångar.

Och så var det ”girl math” i våras. Girl math kan till exempel vara att köpa ett par byxor, lämna tillbaka dem och tänka att man på så sätt har tjänat 500 kronor som man plötsligt kan använda till något annat skoj. Det var ett träffsäkert och kul uttryck för en skruvad logik som självklart används av fler än tjejer. Men utanför Tiktok tolkades det som ett sexistiskt påstående att kvinnor skulle vara dåliga på matte.

De här skribenterna och tv-producenterna använder förmodligen inte Tiktok själva. De orkar inte göra efterforskningar genom att faktiskt fördjupa sig i Generation Z:s kultur eller humor. Redaktionerna förbjuder sina anställda att ha Tiktok på sina jobbmobiler för att sedan ta in någon dyr PR-byrå som tar betalt per timme för att förmedla förståelse för den mystiska ungdomen.

Man önskar att det vore ett skämt.

Följ ämnen i artikeln