Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Svenska medier bryr sig inte om palestinska liv

Följ ämnen
Israel

Dagens ETC:s granskning borde svida – särskilt för SVT

Tidningen Dagens ETC har låtit AI granska hur svenska medier skriver om Gazakonflikten.

Svaret: ”Det krävs tolv dödade palestinier för att få lika många omnämnanden som en dödad israel.”

Dessutom används olika ord. Palestinier ”omkommer” medan israeler ”mördas”.

Hos SVT och Sveriges Radio, vars uppdrag är att vara neutrala och opartiska, krävs nio palestinska liv för lika mycket uppmärksamhet som ett israeliskt. För Expressens krävs nitton.

Just Expressens nyhetsrapportering sticker ut som mest vinklad i mätningen.

Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen, anser att tidningen gör rätt.

Hamas terrordåd i Israel var ju det som utlöste hela kriget mellan Hamas och Israel, säger Olsson till ETC.

Hade hela Expressen varit en ledarsida vore svaret möjligen rimligt. Att man inte låtit vanlig nyhetsvärdering styra utan redaktionens åsikter om vem som har rätt och fel. Gissningsvis hör hon själv hur det låter.

Började konflikten mellan israeler och palestinier den sjunde oktober förra året vid Hamas vedervärdiga terrordåd mot civila israeler?

Det kan man naturligtvis tycka. Men hela sanningen är det nog trots allt inte.

Expressen skulle också kunna berätta för läsarna om sexdagarskriget 1967 då Israel ockuperade Palestina, en ockupation som fortfarande pågår. Man skulle kunna berätta om när staten Israel bildades och många palestinier fördrevs till flyktingläger som fortfarande finns kvar.

Läger där generationer av palestinska barn växt upp. I Gaza, världens största utomhusfängelse, men även på andra platser.

Man kunde berätta om alla FN-resolutioner som slår fast att det Israel gör är olagligt, ockupationen, annekteringarna av land, bosättningarna på ockuperad mark, vardagsövergreppen på palestinier och så vidare.

Det finns mycket att säga, om man vill ge en allsidig bild.

De 1 200 civila israeler som mördades av Hamas och de hundratals i gisslan är viktiga att berätta om. Israel är i sin fulla rätt att bekämpa Hamas för att något liknande inte ska kunna hända igen.

Likaså måste den gisslan Hamas kidnappade bli fri, antingen genom fritagningar eller förhandlingar.

Att 41 000 palestinier, de allra flesta kvinnor och barn, dödats är också något att berätta. Likaså att ytterligare 10 000 sannolikt ligger döda under rasmassor i Gaza och att hundratusentals skadats, svälter eller har insjuknat.

Israel har jämnat stora delar av Gaza med marken. Sjukhus är förstörda, ambulanser har bombats, hjälparbetare mördats. Detta är inte ett proportionellt sätt att föra krig, titta bara själv på bilderna.

Israel för kriget så urskillningslöst, så utan hänsyn till civila, att inte ens de själva hävdar att majoriteten av de dödade tillhör Hamas.

Det går inte heller att hävda, bilderna på döda barn är för många. Vi lever i kamerornas tid.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu verkar mer intresserad av att undvika nyval, och de åklagare som vill sätta dit honom för korruption, än att få slut på kriget. De högerextrema delarna av hans regering pratar som om de önskar ett folkmord.

Den israeliska vänstern är ute på gatorna och demonstrerar. Fredsaktivister och fackföreningar protesterar. Men inte heller deras berättelser eller kritik får någon större plats i svensk media. Det gör däremot den israeliska högerns.

I Dagens ETC:s granskning kommer inget media ut särskilt bra, en våt filt av proisraelisk rapportering vilar över oss alla. När tidningen granskar även ledarsidorna är de enda två som går mot strömmen Aftonbladets ledarsida och ETC:s egen rödgröna ledarsida.

Av de större tidningarna finns bara en – vi.

Varför blev det så här? Varför vägrar så många i svensk media att se båda sidors lidande?

Särskilt SVT och Sveriges Radio borde ta sig en allvarlig funderare. Vi har ju public service just för att det inte ska bli så här. Nu blev det så i alla fall.

Sverige har nog aldrig haft så högerlutande media som idag. När tolv palestinska liv går på ett israeliskt kan man knappast längre prata om allsidig eller objektiv nyhetsförmedling. Då är den ensidig.

Personligen tror jag en stor del av mediernas kris bland yngre beror på detta. När man själv ser vad som händer via sociala medier så kan inte media vinkla så här mycket. Avståndet mellan vad man själv ser och vad media rapporterar blir för stort.

Många unga tror helt enkelt att media ljuger av politiska skäl.

Dagens ETC:s AI-granskning borde bli en alarmklocka på alla redaktioner. Inte trigga de vanliga försvarsmekanismerna. Det kan faktiskt inte fortsätta så här. Läsare, tittare och lyssnare förtjänar hela sanningen om Gazakonflikten.

Inte bara halva.

Följ ämnen i artikeln