Häv ockupationen av Palestina

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Våldet på Västbanken och Gaza hör numera till nyhetsrutinerna. I går sköt israelisk militär ihjäl fem palestinier i staden Rafah på Gazaremsan. Ett femtiotal palestinier lär ha skadats.

Det israeliska övervåldet motiveras som vanligt med kampen mot terrorismen. Avspärrningarna av de palestinska samhällena på Västbanken och inringningen av Gaza med därtill hörande utegångsförbud skapar desperation. I förra veckan sprängde sig en självmordsbombare till döds igen och oskyldiga civila israeler drabbades.

Situationen är ohållbar. Om fred någonsin ska uppnås måste Israels ockupation av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem hävas och de illegala bosättningarna avvecklas.

Omvärlden kan inte stillatigande se på hur våldet trappas upp. Den mänskliga förnedringen vet snart inga gränser. Det vardagliga förtrycket mot palestinierna är ett ständigt pågående brott mot de mänskliga rättigheterna.

På regeringsnivå tycks emellertid den politiska vanmakten vara förhärskande. "Den enda som kan göra något är USA", heter det.

På måndag sker dock två möten i EU som kan spela roll för utvecklingen i Mellanöstern. Dels träffas EU:s utrikesministrar. Israel/Palestina står på dagordningen. Javier Solana väntas rapportera från sin rundresa i regionen 7-13 oktober.

Dels ska EU möta Israel i det så kallade associeringsrådet, där Israels frihandelsavtal med EU ska diskuteras. Chris Patten har manat till skärpning vad gäller varor från palestinskt territorium. Hittills har EU krävt att Israel ska sluta märka såna varor med "Made in Israel" och att EU:s tullmyndigheter ska kolla bättre.

Det har dock inte fungerat. Israel har fortsatt exportera varor som kommer från ockuperat område. Enligt Financial Times kräver nu EU-kommissionen att varorna beläggs med strafftullar om inte Israel skärper sig.

En minst lika angelägen fråga gäller de mänskliga rättigheterna. Till frihandelsavtalet hör att Israel ska respektera mänskliga rättigheter och demokratiska principer. Ockupationen av palestinskt territorium är ett tydligt brott mot detta. Flera FN-resolutioner konstaterar att ockupationen är olaglig och oacceptabel.

Ändå görs inget för att häva den.

Sverige bör verka för att handelsavtalet mellan EU och Israel fryses så länge Israel inte respekterar palestiniernas rätt till drägligt liv, rörelsefrihet och egendom. EU:s utrikesministrar bör dessutom diskutera hur de kan svara på det palestinska önskemålet om en internationell närvaro som skydd mot ockupanternas våld.

En radikal och samlad europeisk Mellanöstern-politik behövs nu mer än någonsin. Kanske dags att sända en fredsbevarande styrka i EU-regi?

I april gjordes ett svenskt upprop med krav på bojkott av israeliska varor från de ockuperade områdena. Enskilda företrädare för kyrkor, folkrörelser och media stod som undertecknare.

Mer sånt. Det är hög tid att dra igång ett brett folkrörelsearbete för en rättvis fred i Mellanöstern. Precis som vi en gång i tiden slogs för ett Sydafrika utan apartheid.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln