Ta alla hot mot politiker på allvar

I helgen berättade Aftonbladet att justitieminister Thomas Bodström och hans familj skyddas dygnet runt på grund av allvarliga hot mot dem.

SVT:s ABC-nytt kunde också berätta om Sundbybergs kommunalråd Helene Hellmark Knutsson som är utsatt för hot och trakasserier från en man som ägnar sig åt att skriva hemska budskap på vykort.

Tyvärr hör numera hot till den politiska vardagen. Flera undersökningar visar att de förtroendevalda politikerna hotas och trakasseras allt oftare.

Enligt Sveriges kommuner och landsting har 30 procent av landets kommunstyrelseordförande blivit hotade. Bland riksdagsledamöterna lär 75 procent ha blivit utsatta. Framförallt är det kvinnor och personer med utländsk bakgrund som hotas.

Efter mordet på utrikesminister Anna Lindh var vi några som hårt kritiserade säkerhetspolisens bristande hotbildsanalyser och det dåliga skyddet av våra politiker.

Den nya Säpo-ledningen verkar ha tagit intryck och satsar nu på att ha med aspekter som kön och medial exponering i sina hotbildsanalyser. Dessutom förstärks livvaktsskyddet rejält för toppolitikerna under valrörelsen. Det är utmärkt.

Problemet är att någon liknande satsning inte finns för de lokala politikerna. Säpo ansvarar bara för riksdagsledamöter och statsråd, inte kommun- och landstingspolitiker.

Den lokala polisen verkar inte bry sig. Samordningen mellan olika polisdistrikt är uppenbart bristfällig, vilket politiker som har blivit utsatta för incidenter kan vittna om.

”Lokala politiker hamnar säkerhetsmässigt mellan stolarna. Polisen tar inte sitt ansvar och bagatelliserar hotbilden för lokala politiker”, skriver Nanda Karlsson Holm, kristdemokratisk politiker i Sigtuna, i ett brev till mig.

Jag pratar med henne på telefon. Hon låter både arg och förtvivlad på rösten.

Hon upplever att hotbilden ökat men att ingen bryr sig. ”Jag är inte bara politiker, jag har en familj och två små barn också att tänka på”, säger hon.

Just fritidspolitikerna är personer som kommer väldigt nära sina väljare.

De lever i samma miljö som övriga invånare i lokalsamhället, går till samma Konsum-butik, lämnar på samma dagis och blir lätt igenkända på gatan.

De beslutar ofta över frågor som direkt rör medborgarnas vardagsliv.

Häri ligger vår folkrörelsedemokratis styrka. Närheten mellan folket och de folkvalda hör till en av demokratins hörnstenar. Desto allvarligare är det om baksidan av närheten blir hot och våld. Desto viktigare att samhället gör allt för att skydda de förtroendevalda.

”Vad blir det av demokratin om vi som är politiskt engagerade inte längre vågar ta på oss några politiska uppdrag”, suckar Nanda Karlsson Holm.

Precis som säkerhetspolisen har börjat stärka skyddet av toppolitikerna måste den vanliga polisen aktivt arbeta med skyddet av den lokala demokratin.

Vad har rikspolischefen Stefan Strömberg för strategi för att garantera de lokala politikernas trygghet under valåret?

Följ ämnen i artikeln