EU-kritiken en del i maktspelet

Storbritanniens premiärminister David Cameron har funderat klart kring hur man ska göra med landets samarbete med EU.

– Ärligt talat är det uppenbart att en folkomröstning är det ärligaste, snyggaste och mest lämpliga, sa han i går i en intervju med BBC.

I somras krävde 100 av Camerons partikamrater i parlamentet en folkomröstning om förhållandet till EU under nästa mandatperiod. Nu verkar Cameron också vara där.

Krisen i Europa gör det oundvikligt, enligt premiärministern.

Sedan krisens inledning har förtroendet för EU som helhet sjunkit kraftigt. I Europabarometern – EU:s egen opinionsmätning – svarade i våras 31 procent att de är negativa till unionen. Av britterna är hela 45 procent emot EU. Unionsmotståndet är politiskt sprängstoff. Särskilt som stödet för den brittiska högerregeringen – och för David Cameron – sjunker till följd av den misslyckade åtstramningspolitiken.

Londons konservative borgmästare Boris Johnson vill ha en folkomröstning omgående och har blivit EU-kritikernas mest framträdande röst i partiet. Av många ses han som Camerons efterträdare och har tidigare inte dragit sig för att använda EU-kritiken för att underminera sin partiledare.

Camerons inrikespolitiska misslyckanden gör att han inte kan låta bli att gå den EU-kritiska högern till mötes. Särskilt som Boris Johnson är populär långt utanför de egna partileden.

Eftersom David Cameron leder en av Europas största ekonomier och tyngsta medlemsstater får hans partipolitiska taktiserande effekter långt utanför landets gränser.

Eftersom Sverige står nära Storbritannien i många EU-frågor, inte minst i syn­en på hur nära samarbetet ska vara, har Fredrik Reinfeldt all anledning till oro.

Följ ämnen i artikeln