Svårt för en kvinna att bli ärkebiskop

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I höstas meddelade ärkebiskop KG Hammar att han av personliga skäl tänkte lämna ärkebiskopsstolen i förtid. Han avgår nu till sommaren.

Spekulationerna kring Hammars efterträdare är i full gång. Många efterlyser en kvinnlig ärkebiskop. Tyvärr tackade den mest tänkbara kandidaten, biskop Caroline Krook i Stockholms stift, nej redan före jul.

Kampen för att få en kvinna som ärkebiskop försvårades därmed rejält. Men skam den som ger sig.

Härom veckan presenterade ”Forum för prästvigda kvinnor” en lista med åtta möjliga kvinnliga kandidater. Där fanns bland andra Margarethe Isberg, domprost i Väs­terås, Ann-Cathrin Jarl, stiftgårdsföreståndare på Graninge i Stockholms stift, Lisa Tegby, kyrkoherde i Umeå, Anne-Louise Eriksson, chef för forskning och kultur vid kyrkokansliet och Tuulikki Koivunen Bylund, domprost i Uppsala.

Den sistnämnda har dock dementerat att hon står till förfogande.

Det är synd för Tuulikki Koivunen Bylund hör till de mer spännande profilerna i Svenska kyrkan. Det var hon som tog den kontroversiella fotoutställningen Ecce Homo till Uppsala domkyrka en gång i tiden.

Kvinnolistan visar att det finns många duktiga kvinnliga präster med både kyrkliga och akademiska meriter. Det bådar gott för framtiden. Tyvärr är det mycket ovanligt att en ärkebiskop hämtas utanför biskopskollegiet. Det lär visst inte ha hänt sedan Nathan Söderblom och hans efterträdare Erling Eidem valdes under första hälften av 1900-talet.

Nästa vecka inleds valrörelsen inför ärkebiskopsvalet. Den 8 februari sker ett första provval ur vilket minst fem kandidater bör gå vidare.

Kyrkans tidning har intervjuat vice ordföranden i stiftsstyrelserna (vars ledamöter har rösträtt i ärkebiskopsvalet). De förtroendevaldas resonemang är intressanta att ta del av. Många vill gärna se en kvinnlig ärkebiskop. De flesta verkar emellertid mena att om det ska väljas en kvinna måste hon vara ett ”kanonnamn” och hålla ”både teologiskt och för tv-soffan”.

Precis som i politik och näringsliv ställs det extra höga krav på en kvinna för att bli chef och ledare. Att kyrkan många gånger har valt tämligen okända och grå män till både biskopar och ärkebiskopar spelar visst ingen roll. Nej, ska det väljas en kvinna måste hon slå alla sina manliga konkurrenter rejält kompetensmässigt.

Kristina Lundgren i stiftsstyrelsen i Väs­terås vill tona ned problemet för en kvinna utan erfarenhet av att vara biskop.

”Inte heller de manliga biskoparna vet vad som krävs för att vara ärkebiskop”, säger hon till Kyrkans tidning.

Helt rätt.

Men ofta tillåts en man att få vara ”ett oprövat kort”. En kvinna ska redan från början vara toppenbra med beprövad erfarenhet.

Så är det i kyrkan liksom i övriga samhället.

Tyvärr.

Mitt tips är att det därför blir ännu en man som installeras som ärkebiskop den 3 september. Kanske heter han då Anders Wejryd och kommer från Växjö?

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln