Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det fria skolvalet avskaffas bakvägen

Publicerad 2017-10-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den svenska skolan är trasig.

Nästan var femte elev som gick ut nian i våras var inte behörig till gymnasiet. Svenska elevers resultat i den svenska grundskolan har fallit kraftigt sedan mitten av 1990-talet. Gruppen svagt presterande elever ökar snabbt, medan gruppen högpresterande elever krymper.
För 20 år sedan var andelen elever som gick i skolor där var fjärde inte var godkänd i kärnämnena fem procent.

I Skolverkets senaste statistik hade siffran växt till 17 procent. För 20 år sedan gick fem procent av landets barn och unga i en skola med högst en procent ej godkända. I dag är det 7,8 procent som gör det. Detta rapporterade SVT Nyheter i veckan.

Sociala arvet

Enligt Skolverket beror de sjunkande resultaten på några samverkande faktorer. Ökad boendesegregering, att eleverna tidigt sorteras. Men även friskolereformen, skolpengen, det fria skolvalet och kommunaliseringen brukar nämnas.

På det har det kokats ihop en häxbrygd som sedan hällts ut över svensk skola. Forskare talar om en skola där elevernas betyg i allt högre grad påverkas av det sociala arvet - vilka dina föräldrar är. De som redan har bäst förutsättningar - bor i trygga och stabila hem med föräldrar som läst på universitetet eller högskola - gynnas mest. Vi har en skola som glider isär och som allt hårdare sorterar i vinnare och förlorare, från småskolan hela vägen till gymnasieexamen. Dessutom har det fått alltså fått skolresultaten att falla, även totalt sett.

Den växande segregeringen, den ökande ojämlikheten mellan skolor och de sjunkande kunskapsnivåerna hänger helt enkelt ihop. Så vad ska vi göra? Kraftigt viktad skolpeng? Lottning snarare än kö till skolorna? Bussa elever? Avskaffa det fria skolvalet? Politiker bråkar med varandra, myndigheter och skolkapitalets direktörer och har effektivt kortslutit alla försök till lösningar.

Skolan är ett system

Samtidigt berättar SVT hur kommunerna lägger ned ”dåliga skolor” och flyttar eleverna till bättre skolor. Plötsligt blir elevgrupperna mer blandade, plötsligt höjer eleverna sina betyg. Man kan säga att det fria skolvalet avskaffas bakvägen - och det ger resultat.

Vi kan förstås fortsätta att lägga ned kommunala skolor som inte håller måttet, men vill vi ha en skola där alla har samma möjligheter, oavsett bakgrund och oavsett var man bor i landet, så måste vi faktiskt ta itu skolan som system.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln