Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Turkiet på gränsen till ett inbördeskrig

Publicerad 2015-10-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ögonvittne: "Det här är den sorgligaste stunden i hela mitt liv"

Terror  Bilden av İzzettin Çevik som håller om sin fru Hatice efter attacken publicerades på första sidan i flera turkiska dagstidningar. De förlorade sin dotter i terrordådet. Turkiet misstänker att terrorsekten Islamiska staten är ansvariga.

Det är ett dåligt tecken att lokala politiska analytiker nästan börjar gråta när man talar med dem om läget i Turkiet just nu.

I Sverige kan vi inte riktigt förstå den enorma omfattningen av vad som händer.

Vid terrordådet intill järnvägsstationen i Turkiets huvudstad Ankara i lördags dödades minst 97 människor och hundratals skadades.

Det är en attack jämförbar med självmordsbomberna mot Londons lokaltrafik 2005 eller tågnätet i Madrid 2004. Det värsta terrordåd som någonsin drabbat Turkiet.

Islamiska staten

Premiärminister Ahmet Davutoğlu pekar ut terrorsekten Islamiska staten som misstänkt. Antagligen kommer dödssiffran att stiga ytterligare eftersom många är svårt skadade.

Måltavlan för attacken var en fredsdemonstration där bland andra fackföreningar och det pro-kurdiska partiet HDP deltog. Ertugrul Kürkçü, parlamentariker från HDP, blev själv ögonvittne.

– Jag såg en flicka i sex-sjuårsåldern som låg död på marken, helt täckt i blod. Det här är den sorgligaste stunden i hela mitt liv, sa han till TT.

Turkiets krig

Fredsdemonstrationen var tänkt som en protest mot Turkiets attack på den kurdiska PKK-gerillan, en konflikt som i praktiken utvecklats till ett lågintensivt inbördeskrig.

Ungefär två miljoner flyktingar från inbördeskrigets Syrien befinner sig i läger i området. Situationen i sydöstra Turkiet och vid gränsen mot Syrien är delvis helt utom kontroll.

När EU talar om att placera ytterligare flyktingar i Turkiet är det för övrigt i just dessa områden, där kurderna är i majoritet, man talar om.

Den säkerhetspolitiska situationen är extremt allvarlig.

Val 1 november

Turkiets attack på PKK utlöstes av att den oförutsägbare president Recep Tayyip Erdoğan och hans milt islamistiska AK-parti förlorade sig egna majoritet i förra valet.

Prokurdiska HDP kom in i parlamentet och efter ett antal turer utlyste Erdoğans parti nyval till första november. Genom att angripa PKK försöker de nu väcka nationalistiska stämningar och vinna valet. Om det fungerar återstår att se.

Inbördeskrig

Risken för att situationen eskalerar till fullt inbördeskrig är uppenbar. Det finns starka krafter i Turkiet som stödjer Islamiska staten och lördagens terrordåd var knappast det sista.

Samtidigt upplever sig kurderna allt mer utsatta, och kriget mot PKK framstår även som ett krig mot kurdiska civila i sydöstra Turkiet. Det är svårt att få oberoende rapporter från området men Turkiska militären är inte direkt kända för att respektera mänskliga rättigheter.

Risken är att det bara blir värre.

Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln