Smedjebacken tänker fixa det

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SMEDJEBACKEN.

På väg in till Smedjebacken ligger Ovakos stålverk till höger. Det dominerar infarten. Jättelika byggnader sträcker ut sig längst Barkens strand. Här har valsats stål i mer än 150 år. Sedan i vintras går det på treskift, halvfart i stålindustrin.

I förra veckan varslades ytterligare 66 av de anställda. Förhandlingarna med facket börjar i dag.

– Ingen har varit med om någonting liknade, säger Bengt-Ove Danielsson på järnbruksklubben.

Det slog helt enkelt tvärstopp förra hösten.

– Tidigare tänkte vi kanske inte så, men vi är faktiskt en stor underleverantör till fordonsindustrin, säger Bo Sjelin som är ordförande i klubben.

När Volvo, Saab och Scania stannar finns det inte heller några köpare av stål.

Ändå såg tecknen ljusare ut. Nerdragningarna från i vintras - de sista gick hem i maj - skulle räcka. Ledningen förklarade att nu kunde stålverket fortsätta i ytterligare 150 år.

Smedjebacken anses vara ett av de stålverk i världen som har den mest slimmade organisationen. Under toppåren 2007 och 2008 drog varje anställd in rejäla vinster.

– Vi tjänade 1,5 miljon per knopp, säger Bo Sjelin.

Så kom alltså förra veckans varsel.

Nu är de anställda oroliga för framtiden, för att verket långsamt ska svältas till döds.

– Vi tappar ju kompetens varje gång, säger Rainer Loukonen.

Anders Östling fyller i:

– Folk mår inte bra.

På kommunalrådet Leif Nilssons kontor hänger en bild där Nilsson står sida vid sida med kungen. Ett minne från ett kulturevenemang i valsverkets gamla mekaniska verkstad.

I dag har Nilsson annat att tänka på. Varsel och uppsägningar har duggat tätt. Morgårdshammars verkstäder och Morgårdshammar AB varslar och säger upp folk. En konferensanläggning och en foto- och reklamfirma står inför konkurs.

– Vi måste ge dem arbete eller utbildning innan Arbetsförmedlingen får tag på dem, säger Nilsson.

För honom handlar det om att behålla framtidstron, och människorna. En arbetsförmedling med det uttalade uppdraget att tvinga människor att flytta är knappast till hjälp.

Och Nilsson vet vad en kris betyder i en ort som Smedjebacken. Under 1990-talet hade han en del av ansvaret för att riva omkring 1000 lägenheter. Det kostade på, för den kommunala ekonomin, men framför allt för framtidstron. Barnafödandet sjönk till en bottennivå.

I går invigde Nilsson ett "Framtidshus" där varslade och arbetslösa ska få hjälp till jobb eller utbildning.

– Vi ska fixa det här, säger Nilsson. Men han lägger till att det skulle vara lättare om inte över 100 personer bara i Smedjebacken blir utförsäkrade vid nyår. Det skulle också vara lättare utan en politik som tvingar människor bort från industriorter som drabbats av konjunkturen.

I radion på väg från Smedjebacken hör jag Fredrik Reinfeldt från riksdagens partiledardebatt. Han talar om finanskris och "kortvarig arbetslöshetschock".

Han är stolt över regeringens politik.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln