Godtycket regerar på arbetsplatserna

Problemet är inte anställningsskyddet, utan otryggheten på jobbet. Det visar det som hänt på Älvsbyhus utanför Karlstad.

I förra veckan kunde Aftonbladet berätta om hur fyra anställda vid Älvsbyhus i Vålberg utanför Karlstad ställts inför ett omöjligt ultimatum. Företagets chef och grundare, Donald Johansson, förklarade att de måste sluta. Annars tänkte han stänga hela fabriken.

Tre accepterade motvilligt. Den fjärde, fackklubbens ordförande Johan Rangedal, vägrade. Då varslade Johansson alla Älvsbyhus anställda i Vålberg. Alla skulle mista sitt jobb.

Händelserna i Vålberg har skapat mycket debatt, inte minst på Aftonbladet.se, och en fråga återkommer. Kan man verkligen göra så här i Sverige år 2009?

Ett svar kom i samband med förhandlingarna om varslen i Vålberg. Då gav nämligen det lokala fackets ordförande upp för att rädda jobbet åt sina arbetskamrater. Företaget ”köper ut” de anställda man vill bli av med.

”Beslutet gick emot min ideologi och moral” säger Rangedal.

”Men för arbets­kamraterna och bygden var det kanske rätt”.

Det ultimatum Älvsbyhus direktör ställt sina anställda inför fick alltså effekt. De utpekade tvingas lämna sina jobb.

Antagligen har det begåtts ett antal formella fel från företagets sida. Men på den avgörande punkten, att företagsledningen ställt fyra anställda inför det omöjliga valet mellan att försvara sin rätt eller arbetskamraternas jobb, har direktören för Älvsbyhus fått rätt. Han kan peka ut de anställda han vill bli av med.

Det finns också andra metoder, som att likt Systembolagets lager i Jordbro utanför Stockholm, ersätta anställda med inhyrd personal. Det har blivit en allt vanligare påtryckning i förhandlingar om avtalsturlistor. Och om facket hävdar de anställdas rätt verkställs hoten. Det kunde LO-tidningen nyligen berätta.

Ändå är det lätt att förstå att verkligheten väcker förvåning. Arbetslivets vardag skapar sällan stora rubriker. Det gör däremot den kampanj som näringslivets organisationer driver mot anställningstryggheten. Almedalsveckan som nu pågår lämnar dagligen nya exempel.

Svenskt Näringsliv och framställer ständigt LAS som en boja för företagandet och ett hinder för unga på vägen mot ett jobb. ”Man ska låta skicklighet och kompetens styra” sa Urban Bäckström i går. Och i Bäckströms värld är det självklart arbetsgivaren som avgör vem som är kompetent.

Näringsminister Maud Olofsson hummade i går instämmande från Almedalen.

Centern – en gång med ambitionen att vara småfolkets röst – framstår i dag som landets mest löntagarfientliga parti.

I den politiska debatten framstår anställningsskyddets styrka som det självklara problemet.

I verkligheten, där anställda och lokala fack ställs inför omöjliga ultimatum och där allt fler – inte minst unga – tvingas till osäkra anställningsformer, är problemet ofta det

omvända.

Följ ämnen i artikeln