Självklart kan skatten höjas!

Om inte skatterna hade sänkts hade det funnits ungefär 100 miljarder mer till skola, sjukvård eller infrastruktur

Krympande välfärd Om skatten inte hade sänkts mellan 2005 och 2014 så hade vi haft 100 miljarder mer till skola, vård och omsorg.

I Sverige finns ett starkt stöd för en ­gemensam välfärdspolitik. En stor majoritet vill ha solidariskt finansierad vård, skola och infrastruktur av en bättre kvalitet än i dag. Återigen har det lagts fram en rapport om varför detta är omöjligt.

Anledningen skulle vara att dessa tjänster blir allt dyrare att producera och därför måste kosta mer. Det är enklare att effektivisera produktion av varor än av tjänster. Problemet i SNS-rapporten som presenterades i går är att den bygger på att det är omöjligt att höja skatten. De hävdar att viljan att få en bättre välfärd bara kan ske genom ökad privatisering. Men det finns inget stöd för detta.

Lönen skulle ätas upp

Den konflikt som de målar upp finns inte. Skatteregler kan vara dåliga och klumpiga, så att de leder till svartarbete och skattefusk. Skatter kan också ­utformas så att de negativa effekterna blir ­mindre. Ja, skatter kan till och med ha ­positiva effekter. Annars hade det inte funnits punktskatter på energi eller ­tobak.

Dessutom finns ett antal problem med privat finansiering. Om inte förskolan skattefinansieras betyder det att många småbarnsföräldrar inte skulle tycka att det är lönsamt att lönearbeta. Lönen ­skulle ätas upp av höga avgifter.

Någonstans finns kanske ett tak för hur mycket skatt som kan tas ut. Men var ­taket ligger beror på hur skatterna utformas och vad pengarna används till. ­Högern har alltid hävdat att vi just nu står vid stupet – en skattehöjning till och svensk ekonomi hamnar i avgrunden.

Politiskt mod saknas

Det finns en myt om att låga skatter ger tillväxt. Men Sveriges ekonomi utvecklade sig inte sämre före den borgerliga regeringens skattesänkningar. Snarare tvärtom.

Under de senaste tio åren har skatterna sjunkit med nästan fem procent av den samlade produktionen – från nästan 49 procent till lite drygt 44 procent. Om ­inte skatterna hade sänkts hade det funnits ungefär 100 miljarder mer till skola, sjukvård eller infrastruktur. Om dagens nivå blir ett framtida tak för skatterna blir privatisering den enda utvägen.

Självklart är det möjligt att höja skatten. Det enda som saknas är politiskt mod.