Åkesson sågar av den gren han sitter på
Tar från de fattiga och ger till de rika
Under gårdagens framträdande på SVT:s Agendas scen hade debattörerna bytt roller med varandra. Rollbytet var lättare för vissa än för andra.
En bit in i föreställningen fick Magdalena Andersson (S) sufflera Ulf Kristersson (M) och påminna om att det är han som är statsminister. Inte hon.
Jimmies nya kläder
De ombytta rollerna verkar vara allra mest dramatiskt för Jimmie Åkesson (SD). Efter att ha skällt som en terrier i mer än ett decennium, försvarar han nu varenda kommatecken i regeringens budget.
Ingen borde vara förvånad. Det avtal Åkesson tvingat på regeringspartierna är till stora delar en ren karbonkopia av SD:s program.
Men gårdagens framträdande borde leda till bekymrade miner hos Sverigedemokraternas partistrateger. För Jimmie Åkesson är i full färd med att såga av den gren han sitter på.
Partiets tio raka valsegrar handlade om att de lyckats kanalisera människors missnöje. Med migrationen och med bristande integration, men också med att politiken uppfattas som fjärran från människors vardag.
Ihåliga välfärdslöften
Dagens stora prisökningar omfördelar resurser i samhället. Löner, kontosaldon och budgetanslag urholkas snabbt. Summorna är lika stora på papperet, men du kan inte köpa lika mycket för dem.
Med dagens inflation behövs det minst 20 miljarder för att hålla uppe samma nivå i välfärden som året innan. Så när Jimmie Åkesson säger att regeringen satsar 13 miljarder på välfärden är det lika ihåligt som vallöftet om elkostnadsskydd till den 1 november.
I den verklighet Jimmie Åkesson låtsas att han inte ser förlorar välfärden motsvarande 15 000 anställda i skola, vård och omsorg. Det kommer leda till skattehöjningar och nedskärningar runt om i landet. Detta samtidigt som rekordmånga är sjuka i covid-19, säsongsinfluensa och RS-virus, och belastningen på sjukvården ökar.
Julklapp till de rikaste
Samtidigt som regeringen vägrat att skydda välfärden från inflationen, så har den varit mer generös mot höginkomsttagarna.
Höjningen av brytpunkten för statlig skatt gör att de som tjänar mest får upp till 1 400 kronor mer i månaden i julklapp från SD och regeringen. Samtidigt som många av Åkessons egna väljare tvingas frysa sig igenom vintern för att få ekonomin att gå ihop.
Enligt SCB:s novembermätning har Sverigedemokraterna redan börjat tappa väljare sedan valet. Det är inte någon överraskning.
Medan Åkesson och hans regering ger bort tusenlappar till medmänniskor med en månadsinkomst över 51 200 kronor, tvingas hans egna väljare vända på slantarna för att få råd med julmaten.
Karl-Bertil Jonsson skulle skämmas.