Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ebola känner inga gränser

Amerikanska soldater tränar i hur man tar på och av skyddsutrustning på rätt sätt inför uppdrag i Liberia. Även Sverige kommer att skicka vårdpersonal till krisområdet i Västafrika.

”Det är bråttom, mycket ­bråttom. Men att dimpa ner i ett av världens fattigaste länder och med konkret överhängande­ livsfara är extremt utmanande. Var ska jag börja?”

Så skriver katastrofläkaren Johan von Schreeb i ett reportage som Svenska Dagbladet publicerade i går. von Schreeb befinner sig i Sierra Leone och kämpar mot spridningen av ebola.

Det är en oroande läsning om en oroande händelseutveckling.

WHO varnar

4 000 människor tros ha dött i sjukdomen. I går kom besked om att en sjuksköterska som ­arbetar på ett sjukhus i Texas – där en person nyligen dog av ebola – testats positivt för sjukdomen. Och världshälsoorganisationen WHO varnar nu för ett helt nytt utbrott i Kongo.

FN:s speciella ebolasändebud, David Nabarro, sa i helgen att det som nu sker i Västafrika är mer häpnadsväckande än handlingen i någon av de virus- och epidemifilmer som ­Hollywood producerat.

Man behöver inte vara på plats i kaosets Sierra Leone för att känna sig rådvill.

Rättmätig kritik

Men allt är inte nattsvart.

Även om världssamfundet fått rättmätig kritik för hur klumpigt och slött man agerade när de första rapporterna om ebola kom så vaknar man nu.

FN har startat sin första ­mission någonsin som svar på en folkhälsokris. Bland andra ­Kuba, Storbritannien och Sydafrika skickar vårdpersonal

i stort antal. Andra länder ­bidrar med soldater för att upprätt­hålla ordningen i de drabbade länderna.

Dessutom: både i Nigeria och i Senegal har man lyckats stoppa spridningen av ebola.

De många dödsfallen i Liberia, Guinea och Sierra Leone har på allvar fått i gång arbetet med att utveckla mediciner och v­accin mot vad som beskrivits som vår tids pest.

Nya beslut om striktare ­regler kring karantäner och ­sanitetsarbete på flygplatser och andra ställen där många människor möts tros komma i veckan.

Från svenskt håll skickar man pengar till hjälpinsatsen, men nu ser det också ut som att vi kommer att börja sända vårdpersonal. I förra veckan och i helgen tog den nya regeringen beslut med syfte att underlätta för svenska hjälpinsatser mot ebola.

En långsiktig roll

Men vi kan också spela en mycket mer långsiktig roll i de drabbade länderna.

Rädslan för att ebola ska bli en pandemi är i sig ett tecken på hur människors hälsa blivit en global politisk fråga.

Virus och sjukdomars spridning känner inga nations- eller kontinentgränser.

Därför bör Sverige också ­arbeta målmedvetet med att hjälpa till med att bygga och förstärka omvärldens hälso- och välfärdssystem. 

Det är nämligen en av de ­bästa försäkringar vi kan köpa om vi vill begränsa och stoppa nya smittspridningar i tid.

Följ ämnen i artikeln