Fastighetsägare som sprider kackerlackor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kackerlackan vill ha det trångbott.

Den dras till områden där det bor många människor på litet utrymme. Som i miljonprogramsområdena.

I år är kackerlackorna fler än någonsin.

Anticimex rapporterar att antalet utryckningar i Stockholm har ökat med 45 procent på två år. Kackerlackorna invaderar våra större städer och Stockholm, Göteborg och Malmö saneras.

Ett av de drabbade områdena finns i Herrgården i Malmös Rosengård. Här bor i genomsnitt tre personer i varje rum. Nio personer i en trea.

Husen har inte renoverats på 40 år, lägenheterna är slitna, fuktskadade och mögelangripna. Tv-programmet ”Uppdrag granskning” avslöjade misären i november förra året. Duschen läckte ner till grannen. Kackerlackorna klättrade i barnens läxböcker och när det var dags att sova fick barnen dra täcket över huvudet för att inte vakna av kackerlackor i ansiktet.

Det har gått ett halvår sedan tv-programmet sändes men inte mycket har hänt. Malmö kommun har tröttnat på hyresvärden och nu kräver Miljöförvaltningen att lägenheterna ska saneras från mögel och skadedjur. Om fastighetsägaren Acta inte sätter igång nu blir det böter.

Fast i går varslade Acta hela sin svenska personal. Det ökända norska finansbolaget är på fallrepet och för hyresgästerna i Herrgården innebär det sannolikt ett fortsatt liv i misär. Det kommer alltid en ny årets sämsta hyresvärd som är villig att ta över förvaltningen.

På engelska kallas de för slum lords, hyresvärdar som tjänar stora pengar på att köpa slitna fastigheter billigt och sälja dem dyrt. De tjänar pengar på hyrorna och lägger aldrig ner en krona på fastighetsunderhållet.

Acta äger fastigheter i socioekonomiskt svaga områden. Sydsvenskan berättar hur Acta vid årsskiftet 2004–2005 gjorde sina aggressiva köp av slitna, svenska flerfamiljshus i Botkyrka, Haninge, Ronna, Hammarkullen, Biskopsgården och i Herrängen. Bolaget köpte sammanlagt 26?700 lägenheter i bedrövligt tillstånd. Sedan tömde man reservfonderna på de pengar som skulle gått till underhåll och investeringar.

Under senare år har 1,2 miljarder kronor delats ut till aktieägarna.

Det är hyresvärdar som Acta som sprider mögel och kackerlackor. Avlopp, fönster och fasader som rasar. Samma platsmatta i 40 år och pengarna går till aktieägarna.

Nio personer i en trea, det är klart att ungdomarna hänger på gården. Där ser de att man kan skita i det mesta, glödlamporna är krossade och till slut är det bara containrarna som brinner.

I en annan del av Herrgården har det kommunala bostadsbolaget MKB rustat upp fastigheterna, minskat på trångboddheten och tänt belysningen igen. Herrgårdens skilda världar visar att privatisering inte alltid är lösningen på bostadsproblem.

Följ ämnen i artikeln