Aprilskämten som drogs – på fel dag

Första april är dagen vi får lura varandra. All fool’s day, säger man i den engelskspråkiga världen. April, april din dumma sill, ­säger vi lite barnsligt här hemma. Poängen med första april är att det är den enda dagen folk får fara med osanning. Under resten av året ska man hålla sig till sanningen.

Som en påminnelse om den verk­liga innebörden av första april vill vi därför publicera några varnande exempel. Här kommer hela listan på bluffarna som blev allvar:

Bluff: Fredrik Reinfeldt (M) sa vid valsegern 2006 att han tänkte sätta Sverige i arbete.

Sant: Arbetslösheten är i dag högre än när Fredrik Reinfeldt tillträdde som statsminister. Ungdomsarbetslösheten ökar allra mest, var femte ung svensk under 25 år går arbetslös.

Bluff: Fredrik Reinfeldt (M) menade i februari i år att inkomstskillnaderna inte ökat särskilt mycket. Om man undantar den tiondel som tjänar mest och den tiondel som tjänar minst så är det inte så stor skillnad på dem mitt emellan, menade Reinfeldt.

Sant: OECD slår fast att de svenska inkomstklyftorna har ökat. Sverige är inte längre världens mest jämlika land. Vi har för första gången rasat ner till sjätteplats där vi ligger efter Slovakien och Slovenien.

Bluff: Förra socialförsäkringsministern Cristina ­Husmark Pehrsson (M) skrev att ”nya sjukförsäkringen är helt avgörande om vi ska öka möjlig­heten för tillbakagång till arbetslivet.”

Sant: I själva verket ökar antalet sjukskrivna. De som på Cristina Husmark Pehrssons tid förlorade sin sjukpenning fick inga jobb så nu kommer de tillbaka till systemet. Dessutom ökar antalet nya sjukskrivningar.

Bluff: Förra centerledaren Maud Olofsson berättade att hon redan som 13-åring låg vaken om nätterna i sitt flickrum och oroade sig över ozonskiktet.

Sant: Hon var 13 år 1968. Forskarlarmen om att freoner kunde bryta ner ozonlagret presenterades först i mitten av 70-talet och ­debatten om ozonlagret bröt inte ut förrän 1985. Då var Maud ­Olofsson över 30 år gammal.

Bluff: Innan Annie Lööf blev centerledare bloggade hon om datalagringsdirektivet. Hon tyckte att Sverige inte alls behövde införa övervakning av medborgarnas tele- och datatrafik. I stället skulle Sverige­ ta en fajt med kommissionen.

Sant: Härom veckan röstade Annie Lööf för datalagringen med motivationen att det ”handlar om Sverige ska implementera det ­eller inte, det är vi ålagda att göra.” Striden med kommissionen kom av sig när allianspiskan ven.

Bluff: Folkpartiledaren Jan Björklund satsar på ­världens bästa skola, men han menar att det kommer att ta en 10-15 år att vända utvecklingen­.

Sant: Den Björklundska skolan är redan här. ­Besparingar på 675 miljoner kronor i gymnasie­skolan motsvarar 1 400 lärare färre. Runt om i kommunerna märks besparingarna. I Jan Björklunds Sverige startar föräldrar i Östersund skolupproret.

Bluff: Socialminister Göran Hägglund (KD) tycker att det är lika dyrt att klippa sig som att gå till tandläkaren. Därför tycker han att statens bidrag för människor med tandproblem är tillräckliga.

Sant: En femtedel av Sveriges vuxna befolkning har inte varit hos tandläkaren sedan tandvårdsreformen ­genomfördes 2008. Det är de fattigaste som hoppar över tand­läkarbesöken. Sannolikt går de inte heller till frisörer i den prisklass Göran Hägglund är van vid.

Bluff: Miljöpartiets förra språkrör Maria ­Wetterstrand tyckte att det viktigaste var att Sverige inte skulle sälla sig till de ­länder som successivt försämrar migrationspolitiken därför att ett främlingsfientligt parti kommit in i riks­dagen.

Sant: Miljöpartiet träffade en överenskommelse med alliansregeringen som innebar att till exempel 91-åriga och senildementa Ganna Chyzevska skulle utvisas till Ukraina där hon inte hade några släktingar.

Bluff: Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven tyckte att Sveriges vapenavtal med Saudiarabien var ­”ytterst tveksamt”.  

Sant: Alla vet att det var Socialdemokraterna som tecknade ursprungskontraktet med Saudiarabien 2005. Allt som Moderaterna sedan ställt till med bygger på den överenskommelse som Leni Björklund (S) tecknade med diktaturen i Saudi.

Bluff: Jonas Sjöstedt sa i en chatt med Svenska Dagbladets läsare att om vänsterpartiet var ett kommunistiskt parti skulle han inte vara medlem i det.

Sant: Han blev medlem i Vänsterpartisterna kommunisterna 1983

Den gemensamma bluffen: Står de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna för i pensionsuppgörelsen 1994. Berit Andnor som satt i pensionssystemets genom­förandegrupp för Socialdemokraterna sa: ”Det är så man skapar ett långsiktigt och ­stabilt pensionssystem. 85 procent av ledamöterna i riksdagen står bakom reformen.”

Sant: Är att den pension som skulle vara så robust att andra länder åkte ända hit för att studera den verkar vara en enda stor bluff. Den som jobbar i 40 år får inte mer pension än den som ligger på soffan. Fredrik Reinfeldt säger att vi måste jobba tills vi är 75. Sanningen är att ingen har en aning om vad de ­kommer att få i pension.

Följ ämnen i artikeln