Krisande liberaler prövas i Faluns val
Om tre veckor ska faluborna rösta igen
Färgglada jackor, flaggor och flygblad. Ur garderober och förråd har materialet från i höstas plockats fram, allting prytt med partisymboler.
Det är längs Holmgatan och på Stora torget de står, valarbetarna. Det är här det märks att Falun den sjunde april ska gå och rösta igen. Kommunvalet ska helt enkelt göras om, och orsaken till det är att förtidsröster från 145 falubor aldrig räknades in i valresultatet i höstas. En postsäck kom fram för sent.
Parallell verklighet
– Vi vill ju helst styra ihop med Falualliansen men beroende på hur mandaten fördelas så är vi absolut öppna för att regera i mitten och med Socialdemokraterna.
Det säger Svante Parsjö Tegnér. Han är Liberalernas gruppledare i Falun och sitter som ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han är liberalen som befinner sig precis där ingen svensk liberal vill befinna sig just nu. Om redan tre veckor måste han möta väljarna igen.
Omvalet i Falun är förstås en oerhört lokal angelägenhet. Det handlar om byskolor, barngruppernas storlek och bostadsbrist. Ska den så kallade Falualliansen – som består av C, M, L och KD och lokala Falupartiet – få förnyat förtroende eller blir det maktskifte?
Men faluvalet erbjuder också en öppning till en sorts parallell verklighet. Omvalet hålls på precis samma dag som ett extra val skulle ha ägt rum om inte Stefan Löfven, Jan Björklund och Annie Lööf till slut hittat en lösning på regeringsfrågan. Men valet hålls också mot bakgrund av en regeringsbildning som lett till att den borgerliga koalitionen kollapsat, att L:s opinionsstöd brakat ihop och att KD växer så att det knakar.
Kommer det att märkas i Falun? Man får anta att landets alla liberalpartister kommer följa rösträkningen om tre veckor.
Hederlig liberalism
I höstas fick Svante Parsjö Tegnérs parti 5 procent av rösterna i kommunvalet, och med tanke på hur L parti går i opinionsmätningarna känner han en viss oro inför april.
– Läget kunde vara bättre. Samtidigt är det så att vi har en egen profil som jag tror att faluborna har noterat. Det handlar om skolan förstås, men det handlar också om att arbeta mot korruption, stå för ökad transparens och öppenhet i politiken och att värna skattebetalarnas pengar vid exempelvis kommunala upphandlingar.
För ett liberalt parti som plågas av skandaler kring sina toppolitikers pengar och lojalitet och samtidigt söker en ny frälsande partiledare så kanske Falun inte bara ska betraktas som en repetition av katastrofen. Kanske finns det behov av ett liberalt parti som faktiskt erbjuder väljarna klassiska värderingar som hederlighet, anständighet och öppenhet.
I april vet vi.