Vi slapp nyval - utom i Falun
Omvalet kan visa hur det hade kunnat gå
Valet till kommunfullmäktige i Falun ska göras om. Det bestämde Valprövningsnämnden på sitt möte i förra veckan. Om knappt två månader, söndagen den 7 april, får faluborna rösta igen.
Det är händelsevis precis samma dag som ett extraval skulle ha ägt rum om inte Stefan Löfven och Annie Lööf till slut hittat en lösning på regeringsfrågan. Och datumet är inte det enda skälet till varför omvalet i Falun kan betraktas som ett slags svar på vad som hade kunnat hända om den politiska krisen på riksnivå fått fortsätta.
Faluborna röstar som i landet
Residensstaden i Dalarna är nämligen en av de kommuner där befolkningens politiska åsikter brukar spegla riket allra bäst. När forskarna på Göteborgs universitet inför det senaste valet skattade den genomsnittliga avvikelsen mellan valresultatet i enskilda kommuner och riket under de senaste valen hamnade Borås närmast rikssnittet. Det har vi skrivit om under vinjetten "Som Borås röstar".
På andra plats i listan hamnar dock just Falun. Precis som Borås är kommunen ett Sverige i miniatyr, där utbildning och förändrade yrkesroller fått allt större betydelse. Också höstens val följer mönstret. I riksdagsvalet gjorde Centerpartiet ett bättre val än i riket. I övrigt är avvikelserna obetydliga.
Det finns förstås invändningar mot att se omvalet i Falun som ett slags facit på vad som skulle ha hänt om Sverige tvingats till extra val. För det första är omvalet inte följden av ett politiskt misslyckande utan av ett administrativt haveri.
Röster som försvann
En säck med 145 förtidsröster kom på grund av ett missförstånd – om vi ska säga det snällt – aldrig fram till valnämnden i Falun utan blev kvar på posten. Och eftersom de där 145 rösterna hade kunnat påverka mandatfördelningen fanns inget alternativ till att göra om valet.
En annan skillnad är förstås att ett val i en enskild kommun aldrig kommer att få samma uppmärksamhet som ett val i riket. TV-kanalerna kommer inte att rensa sina tablåer för att ge plats åt utfrågningar och partiledardebatter, rikstidningarna kommer inte att ha valet på förstasidan och partierna kommer inte att tömma sina kassakistor till sista kronan.
Dessutom talar vi förstås om ett val till kommunfullmäktige, inte till riksdagen. Kommunalpolitiken har sina konfliktlinjer, och de är inte alltid de samma som i riket.
Men med allt det sagt. Omvalet i Falun blir det närmaste vi kommer att få veta vad som hade kunnat hända om inte januariöverenskommelsen hade träffats. Det finns all anledning att följa valrörelsen i Falun riktigt noggrant också utanför Dalarna.