Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Moderaternas nästa ledare är ingen robot

Från Fredrik till Anna. Frågorna Reinfeldt brottades med är de samma. Men det politiska läget är helt förändrat. Det är Kinberg Batras stora utmaning.

Någon vidare spänning blev det aldrig i den moderata partiledarstriden. När ordföranden för partiets valberedning - den mycket skånske och mycket mäktige Lars-Ingvar Ljungman - i går berättade att man innan nyår kommer presentera ett förslag till partiordförande så vet alla vem det handlar om.

Anna Kinberg Batra.

Men bortom det där så rör sig ett förgångna valsegrars spöke och påminner om att Moderaterna och Kinberg Batra står inför en rad utmaningar kopplade till partiets identitet och roll i svensk politik.

Ytterlighet får inflytande

Spöket är fortfarande partiets ledare, han heter Fredrik Reinfeldt och i dag talade han på Moderata Ungdomsförbundets, MUF, stämma i Sollentuna.

– Att förstå och hantera samhällsförändring är kärnan i politisk utveckling, sa den gamle statsministern och pratade om att i framtiden kanske präster är robotar.

Robotpräster eller inte, det fanns en tid då Fredrik Reinfeldt hade bra känsla för det här med förändring och politisk utveckling.

Den fråga han som nyvald M-ledare brottades med såg ut ungefär så här:

Hur kan Moderaterna, som sedan det bildades för 110 år sedan alltid varit ett ytterlighetsparti i svensk politik, vinna politiskt inflytande?

Fredrik Reinfeldts svar var stenhård blockpolitik och han kallade det för Alliansen. De andra borgerliga partierna inordnade sig och blev lydiga vasaller mot löftet att de skulle få komma in på departementen och att deras ledare skulle få åka ministerbil.

Hela det politiska innehållet fick Anders Borg stå för: sänk skatterna med 140 miljarder och låt människor som inte har jobb betala genom sänkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring och föräldraförsäkring.

Får inte åka ministerbil

Det där fungerade väl tills valförlusten i höstas. Där och då ritades nämligen den politiska kartan om. Socialdemokraterna kan inte längre regera i ensamt majestät och högerextremisterna i Sverigedemokraterna är definitivt vågmästare.

Dessutom, och det kanske är viktigare, har Alliansen förlorat i politisk trovärdighet gentemot väljarna. Alla borgerliga partier förlorade stöd i höstas och Moderaterna är inte längre är någon garant för att Annie Lööf, Jan Björklund eller Göran Hägglund ska få åka ministerbil. Den insikten börjar nu gå upp för mittenpartierna.

Fredrik Reinfeldt tog konsekvenserna av det och avgick.

– Det här handlar inte om att minnas eller nostalgi, sa MUF-ordföranden Erik Bengtzboe när han strax efter klockan 13 i dag öppnade förbundsstämman i Sollentuna.

Men man fick ändå känslan av att åhörare - partiets framtid, så att säga - gärna skulle dröja sig kvar i Reinfeldts ord om datoriserade präster.

Att grubbla kring det är kanske enklare än en mer akut fråga nästa partiledning - ingen lär vara robot - ska ta i:

Hur ska Moderaterna åter få makt i ett politiskt läge som inte alls liknar det där Fredrik Reinfeldt blev M-ledare år 2003.

Följ ämnen i artikeln