Fakta spelar liten roll för Reinfeldt

VILL INTE SE Hade Reinfeldt utgått från samhällets bästa hade han inte tillåtit utförsäljningarna.

4 januari 2014

Utförsäljningarna

Tåg som inte kommer i tid, apotek som saknar mediciner, ­äldre som vanvårdas och skolor som går i konkurs. Regeringens ­privatiseringar har fått allvarliga följder. Nu riktar även Riksrevisionen stark kritik.

Riksrevisionens uppdrag är att granska vad statens pengar går till och hur effektivt de används. De undersöker helt enkelt hur regeringsduglig den är.

Inte särskilt, har det visat sig.

När revisorerna granskat ­avregleringarna av tidigare statliga monopol, som järn­vägen, elmarknaden och apo­teken, fann de systematiska brister och misskötsel.

Regeringen har inte gjort ordentliga riskanalyser i samband med utförsäljningarna. De har därför kostat skattebetalare flera miljarder kronor i onödan. Pengar som kunde ha gått till att förbättra skolan och äldreomsorgen. Dessutom har regeringen brustit i tillsynen och uppträtt alldeles för passivt.

Egentligen är det inte så svårt att förstå varför det har blivit så här. Den borgerliga regeringen har en övertro på riskkapital­bolag. Vem som driver äldreomsorg och kör våra tåg är viktigare än det verkliga resultatet. Att Carema får sköta om våra äldre och JB-koncernen driva skolor är själva målet med politiken.

Hade man utgått från samhällets bästa är utförsäljningarna bara ologiska.

Dramatiskt sämre

Innan den borgerliga regeringen bestämde sig för att sälja ut Apoteket år 2009 var svenska folket som kunder mer ­nöjda än någonsin. Man hade högt förtroende och gillade servicen. Likväl valde regeringen att ­sälja ut Apoteket. Motivet till utförsäljningen kan bara vara ideologiskt.

Det blev många nya apotek på Södermalm men i stora delar av landet fruktar nu människor för dramatiskt sämre service. Och mediciner är faktiskt livsnödvändiga.

Lagom till skolavslutningen år 2013 meddelade friskolekoncernen John Bauer att 30 skolor satts i konkurs. Hur det gick för eleverna brydde man sig mindre om. När konkursförvaltaren sammanställde skulderna låg de på över en miljard kronor.

Ideologiska skäl

När Sveriges ledande välfärdsforskare studerade följderna av de senaste 20 årens ­privatiseringspolitik kom man fram till att vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen.

Men forskning och fakta ­spelar liten roll för Fredrik Reinfeldt. Han privatiserar av ideologiska skäl.

Följ ämnen i artikeln