Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Europa borde snegla österut

Shinzo Abes offensiva ekonomipolitik går hem hos japanerna och skulle kanske göra det hos EU-medborgarna också.

Japans premiärminister Shinzo Abe vann i söndags en jordskredsseger i valet till överhuset. Konservativa Liberaldemokraterna får därmed en majoritet i hela parlamentet, vilket kan påskynda de nödvändiga reformer som behövs för att sätta fart på världens tredje största ekonomi.

Men framför allt tolkas valresultatet som att den japanska befolkningen ställer sig bakom regeringens ekonomiskt offensiva politik, som har kommit att kallas ”Abenomics” efter premiärministern.

Den ekonomiska modellen står, enkelt förklarad, på tre ben: Ökade offentliga investeringar, nästan obegränsade möjligheter för centralbanken Bank of Japan att trycka pengar, samt ett inflationsmål på två procent.

Syftet är att få ordentlig fart på ekonomin och lyfta Japan ur två decennier av deflation och låg tillväxt.

Abenomics har redan fått effekt. Den inhemska konsumtionen har ökat och exportföretag får nya ordrar.

Sedan Shinzo Abe tillträdde som premiär­minister i slutet av förra året har den japanska ekonomin vuxit snabbare än förväntat.

För EU-länderna är det intressant att titta på landet i öst. Södra Europa står på randen till kollaps och en stor del av kontinenten präglas av förödande massarbetslöshet.

Det är numera en krympande skara som tror på den nedskärningsmedicin som skrivits ut av Anders Borg och den så kallade trojkan, bestående av EU-kommissionen, Internationella valutafonden (IMF) och Europeiska centralbanken.

Kanske kan världsekonomin snegla på ”Soluppgångens land” för att få lite hopp om en ny morgondag.

Följ ämnen i artikeln