Alla ska med – också Mustafa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inför Göran Perssons tal i Björkvik tog ledarsidan upp angelägna frågor som statsministern borde tala om.

Tre av dessa – barnfattigdomen, jämställdheten och integrationen – lyste tyvärr med sin frånvaro i Björkvik.

I förra veckan skrev ledarsidans Mats Engström om vikten av att socialdemokraterna tar in barnperspektivet i valrörelsen och föreslår reformer mot barnfattigdomen, stöd för ensamstående föräldrar och satsningar på de ”unga vuxna”. Det sociala underifrånperspektivet glöms lätt bort i ruset av de strålande tillväxtsiffrorna.

Jag har i stort sett varit i Björkvik varje år och lyssnat på statsministern. Han talar nästan aldrig om det mångkulturella Sverige eller om integration och utanförskap. Förra året i Björkvik lovade Persson dock att bekämpa arbetslösheten bland invandrarna.

I år nämnde han inte ordet integration alls – trots att arbetslösheten är fortsatt hög bland människor med utländsk bakgrund, trots att diskrimineringen fortgår och trots att integrationspolitiken har uppenbara brister.

”För att lösa det som slarvigt kallas integrationsproblem behövs en ny politik för etablering av nyanlända”, skrev vi på ledarsidan inför Björkvikstalet.

Just den första tiden som ny i Sverige är oerhört viktig för om personen framöver ska komma in i samhället eller ställas utanför. Därför behövs en genomtänkt etableringspolitik som utgår från individen med handlingsplaner för arbete och utbildning. En statlig, skattepliktig ersättning, bör betalas ut under förutsättning att planen följs.

För några år sedan lades ett utredningsförslag om detta. Det fick positiv respons från remissinstanserna, men regeringen valde att avstå från att göra något.

Nu finns det uppenbarligen pengar till reformer. Det är dags att visa handlingskraft på integrationens område.

Hela samhället måste vara med i kampen mot diskriminering och utanförskap. Involvera föreningslivet och näringslivet. Satsa på ”jobbagenter” som kan hjälpa personer med dåligt kontaktnät in på arbetsmarknaden.

Involvera föreningslivet i kampen mot den strukturella rasismen.

Många nyanlända har akademisk utbildning som de inte kan använda sig av här i Sverige. De måste ges möjlighet att komplettera sin utbildning inom högskolan.

Samarbetet mellan Försäkringskassan och Ams behöver bli bättre. De måste tydligare prioritera invandrare, särskilt kvinnor med utländsk bakgrund som har svårt att få fotfäste på svensk arbetsmarknad.

Fördubbla antalet ”prova-på-platser” på arbetsmarknaden för nyanlända invandrare.

Satsa också på storstädernas förorter. Segregationen är skrämmande tydlig i städer som Malmö, Göteborg och Stockholm. Ta till vara på storstadssatsningens lyckade projekt.

Just nu skrivs det socialdemokratiska valmanifestet. Om talet om solidaritet ska bli trovärdigt måste det innehålla tydliga förslag om hur utanförskap och diskriminering ska brytas.

Arbetarrörelsen måste också ta strid mot främlingsfientligheten och ständigt försvara allas lika rätt och värde.

Alla ska med – även Mustafa och Miriam.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln