Obama borde tvätta blodet från händerna
George W Bush var en charmig snubbe, vi hade trevligt i Ovala rummet, men när jag skakade hans hand till avsked kände jag mig blodig.
Men vilken amerikansk presidents hand är inte blodig?
Det ingår i jobbet som ledare för världens mäktigaste land. Men just då, under brinnande Irak-kaos, ”kriget mot terrorismen” och ett fullsatt Guantanamo-fängelse var blodflödet ovanligt ymnigt.
En kylig januaridag 2009 lämnade sedan George W Bush Vita huset, impopulär både i USA och i världen, ansedd som synnerligen blodtörstig även med presidentmått mätt.
Samtidigt hade hoppet börjat spira i ett sargat land. Nytillträdde Barack Obama sågs som John F Kennedy, Martin Luther King Jr och Jesus i ett. Han var det stora svarta hoppet som kunde gå på vatten. Han skulle åter göra USA till det land som så många av oss älskar.
Obama fick rent av Nobels fredspris! Trots att krigen ännu pågick. Det var som att kommittén ville tacka för att han åtminstone inte var Bush.
Obama var en dröm.
Vi människor behöver en dröm.
Vi människor är naiva.
I dag vet vi hur det gått. Guantanamo är ännu öppet, Obama beordrar drönarattacker, visselblåsaren Bradley Manning
jagas med den maktfullkomliges hårdast tänkbara medel – bland annat en obskyr spionlag från 1917 – efter att med stort civilkurage ha avslöjat grova amerikanska krigsförbrytelser.
Förra veckan kom den senaste skandalen.
Att allt vi gör på nätet kartläggs av Google, Facebook, Apple, Microsoft, Skype, AOL, Youtube, Yahoo och andra kommersiella jättar har vi vetat länge. Deras affärsidé är att kartlägga oss för att sälja så perfekt anpassade annonser som möjligt. Ditt internet ser inte ut som mitt, vi är vår historik.
Men The Guardian och Washington Post avslöjade också att USA:s underrättelsetjänst NSA fått tillgång till enorma mängder uppgifter från it- och telekomjättar i ett hemligt projekt kallat Prism. 100-tals miljoner amerikaner har avlyssnats, sannolikt tillsammans med dig, mig och världens övriga befolkning som råkar ha en uppkopplad dator.
Dementi- och spinmaskineriet pågår nu för fullt,
it-jättarna förnekar, främst ”direkt tillgång” till våra uppgifter, medan maktetablissemanget hänvisar till rikets
säkerhet.
Obamas taktik är den råa realpolitikerns. Han siktar mot den 29-årige visselblåsaren Edward Snowden, den före detta datateknikern hos CIA som läckte dokumenten.
Edward Snowden utmålas som landsförrädare. Han, budbäraren, skjuts på samma vis som budbäraren Bradley Manning skjuts för att ha läckt filmen där amerikanska soldater dödar oskyldiga civilister.
Samtidigt sitter människor fängslade på Guantanamo utan rättegång.
Samtidigt faller drönarnas bomber över Pakistans barn.
Barack Obama var inte drömmen vi hoppades på. Han var som studentkortegerna som bär framtidens hopp. När de kliver ner från flaket börjar verkligheten. Den är tuff. Men den kan bli bättre.
Jag tror ännu på Obama. Han har över tre år på sig att gå på vatten.
Eller åtminstone tvätta händerna.