Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rikspolitiker förstår inte landsbygdens villkor

Dorotea har svaren på många av Sveriges problem

Dorotea.

Birgit Eriksson arbetar på äldreboendet Bergvattengården i Dorotea. Jag tror vemod är rätt ord när hon konstaterar att det inte är lätt att arbeta i den kommun i landet som har den högsta kommunalskatten.

– Vi är så få – och pengarna ska räcka till så mycket.

Eva Jonasson som också arbetar på Bergvattengården fyller i:

– Jag känner att smärtgränsen är nådd.


Eva Jonasson

Det är en känsla hon delar med många av dem som varje dag producerar den svenska välfärden. Personalen på Bergvattengården arbetar två helger av fem, och har då dessutom en delad tur. Då börjar de klockan sju och arbetar till halv ett. Sedan är det fyra timmars uppehåll och efter det arbete mellan halv fem och nio.

I landet är 13 procent av de anställda i vården och omsorgen över 60 år. I Dorotea är siffran 23 procent och Eva Jonasson berättar om kollegor som valt att sluta för att i stället ta jobb i industrin.

Vi är så få - och pengarna ska räcka till så mycket

– Då får de rak vecka, lediga röda dagar och dessutom bättre betalt, säger hon.
Vi sitter i äldreboendets grillkåta tillsammans med avdelningens boende. Det serveras kaffe och bullar, och det grillas korv. Den öppna elden värmer skönt. Hösten har kommit till södra Lappland. Utanför blandas enstaka snöflingor med löven som släpper från träden.


Dorotea kommun är stor, som Blekinge ungefär. Här bor 2 570 människor. I rusningstrafik skulle de nästan kunna rymmas på två av Stockholms tunnelbanetåg. Jämfört med övriga landet har en större andel av Doroteas invånare gymnasieutbildning, men en mindre har högskoleutbildning. Det är fler som arbetar med vård, men också med tillverkning. Turistindustrin växer också. Arbetslösheten är inte högre än i övriga Sverige.

Dorotea är definitivt en del av det producerande Sverige. Alla husvagnsentusiaster känner till Polarvagnen. Men här finns också företaget Svenska Tält som tillverkar och säljer förtält till husvagnar.

Våra kunder vill ha anpassning och kvalité

Leena Berg växte i praktiken upp i fabriken som hennes föräldrar drev. Nu är det hon som tillsammans med dem och sina två systrar leder företaget som i dag har 19 anställda. All produktion sker i Dorotea.

– Våra kunder vill ha anpassning och kvalité. Det går inte om vi inte har egen tillverkning på plats, säger Leena Berg när vi träffas i fabrikens fikarum.

Människor värdesätter sin fritid, och att tillverka husvagnstält som svarar mot kundernas krav kräver massor av yrkeskunnande hos personalen. Det är ett hantverk vi talar om.


Kunnandet och närheten gör att Svenska Tält trots lönekostnader och avstånd kan konkurera med branschens jättar som har sin tillverkning i Kina eller något av EU:s östliga medlemsländer. Att flytta tillverkningen är inget alternativ. Då skulle det hellre få vara.

För Leena Berg är det viktigt att företaget finns i Dorotea, också privat. Att vara företagare är ett sätt att leva, men det är det också att leva på en mindre ort. Här kan hon lämna sitt barn när hon cyklar till jobbet och det är inte ett projekt att ta sig hem efter arbetsdagen. Hon är engagerad i Dorotea IF och tränar både fotbolls- och innebandylag.

– Om fler skulle upptäcka hur det är att bo så här skulle nog fler också välja det, säger hon.

Det finns problem och utmaningar, men varken Eva Jonasson, Birgit Eriksson eller Leena Berg vill låta negativa. Tvärt om är de noga med att tala väl om Dorotea. Det här är en bra plats att bo på.

Greger Lindqvist och Nike Grahn delar på jobbet som kommunalråd i Dorotea.

Nike Grahn, kommunstyrelsens liberale ordförande, går lite längre.

– Här har vi lösningen på många av Sveriges problem, och ingen vet om det, säger han.


Han är trött på den ensidiga bilden av landsbygden som ett offer för utflyttning och men åldrande befolkning. En liten ort som Dorotea har möjligheter till ett bra boende för pengar som inte skulle täcka handpenningen i en större stad. Här finns - alla fall just nu - jobb och här finns en fungerande service. Dessutom kan barnen få en bra uppväxtmiljö. I Dorotea finns inte riktigt plats för segregation eller statusjakt.

– Ska vi få ihop ett fotbollslag så måste alla vara med.

Nike Grahn medger att det livet i Dorotea kanske inte passar alla. Men en förutsägbar och fungerande vardag borde kunna locka fler. Precis så formulerar han visionen för den breda koalition som nu styr kommunen.

Ska vi få ihop ett fotbollslag så måste alla vara med

Sedan valet delar Grahn kommunalrådsjobbet med Greger Lindqvist från Socialdemokraterna. Båda förklarar att samarbetet har inneburit ett lyft, inte bara för kommunen utan också för det kommunalpolitiska arbetet. Det är helt enkelt roligare att ta sig an utmaningar än att gräla.

– Vi har skaffat oss en helt annan kontroll över verksamheten nu, säger Greger Lindqvist som jämför med hur det har varit.

Alla problem kan dock inte lösas lokalt. Invånarna är som sagt så få, och resurserna ska räcka till så mycket. På kommunkontoret i Dorotea tycker man att kunskapen om landsbygdens villkor behöver bli bättre hos rikspolitiker. Att åka till Umeå och säga att man vet hur det är i Västerbotten duger helt enkelt inte.

– Vi måste finnas som en del av Sverige, säger Nike Grahn som tycker att det nuvarande regeringssamarbetet har visat att man ändå tar frågor om glesbygd och landsbygd på allvar.


Kommunalpolitikerna i Dorotea anser att den skattereform som ska genomföras också måste tackla utmaningarna de glesast befolkade delarna av står inför. På något sätt måste alla medborgare garanteras en grundläggande kommunal och statlig service utan att betala orimliga skatter.

Det är inte gnäll från något hopplöst bakvatten där utvecklingen stannat. Det är ett enkelt konstaterande av att vi behöver hela Sverige. Och att orter som Dorotea har en hel det att tillföra.