Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

En bra början att stoppa de religiösa friskolorna

Det demokratiska styret av skolan minskar

Strax innan valet i fjol kunde Göteborgs-Posten berätta om att tio före detta elever på kristna friskolan Hällebergaskolan i Ljungskile försökt ta sina liv.

Enligt elever som tidningen talat med så har de vuxna på skolan pressat elever att ansluta till den strängt väckelsekristna frikyrkan Hällebergsförsamlingen. De vuxna har försökt indoktrinera eleverna och uppmanat dem att isolera sig från släkt och vänner.

Satanistisk musik

Pardans under idrottslektionerna finns inte eftersom flickor och pojkar inte ska ha fysisk kontakt. På skolan har evolutionsläran kallats "ovetenskaplig". Lärare har fördömt homosexuella och beskrivit musik skapad av svarta som satanistisk.

Göteborgs-Posten kunde dessutom avslöja hur skattemiljoner som var avsedda för skolan i stället gick rätt in i Hällebergsförsamlingens religiösa verksamhet.

Friskolan i Ljungskile är nu inte den första friskola som i religionens namn separerar flickor och pojkar, underlåter att undervisa om sex- och samlevnad och jämställer evolutionen med religiösa skapelsemyter. Och kanske inte heller den sista. Men en sak vet vi: det som berättats om Hällebergaskolan hade sannerligen inte tolererats i en vanlig kommunal skola.

Nu tar regeringen de första stegen mot att stoppa nya religiösa friskolor. Frågan ska snabbutredas så att Skolinspektionen i framtiden ska kunna säga nej när en ny religiös friskola är på gång att etablera sig. Det är bra, och även om en del nu varnar för att skolstoppet kan strida mot Europakonventionen så bör det inte vara omöjlighet att uppfylla konventionens krav på undervisning i religion och språk för minoriteter inom ramen för den vanliga skolan.

Samtidigt är det inte så lite provocerande att stora aktiebolagsskolor just nu är ute och opinionsbildar mot en kommande lagändring som ger samma möjlighet till insyn i fristående skolor som i kommunala skolor. Den sortens avslöjande som Göteborgs-Posten levererat skulle minst sagt bli enklare om allmänheten hade rätt att begära ut friskolors handlingar.

Profiten är hotad

Men något sådant vill inte skoljättar som Internationella Engelska skolan och Academedia vara med om. Offentlighetsprincipen kan vara aktiekurspåverkande. Det är marknadsstörande om lärare hur som helst får berätta om missförhållanden. Det är dåligt för profiten om berättelser om problem i svensk skola når medborgarna. Bolagens rätt att börsnotera trumfar skattbetalarnas rätt till insyn i skolans myndighetsutövning.
Lustigt nog säger Idéburna skolors riksförbund – som organiserar många religiösa friskolor - att de inte har några invändningar. Samma insynsregler ska gälla oavsett om det är kommunen, ett aktiebolag eller en stiftelse som driver skolan.

I svensk skolpolitik har vi - genom friskolor och fritt skolval - bit för bit minskat det demokratiska styret av skolan genom stat och kommun. I stället har storbolag, föräldragrupper och religiösa samfunds inflytande ökat.

Så kan vi inte ha det. Att regeringen nu vill säga stopp för religiösa friskolor borde vara ett första steg på vägen.