”Kina vill att Sverige ska tystna”
Podcasten Höjd beredskap från Folk och försvar i Sälen om Kina med Ulf Kristersson, M, och Stefan Kristiansson, tidigare chef för Must
Uppdaterad 2020-06-20 | Publicerad 2020-01-14
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
– Det går bakåt. Den politiska repressionen tilltar, säger Ulf Kristersson, partiledare Moderaterna i dagens avsnitt av Höjd Beredskap från Folk och försvar i Sälen.
Den största stötestenen i relationerna just nu är att Kina kidnappat och fängslat den svenske medborgaren Gui Minhai. Ulf Kristersson är personligen engagerad fallet och har reagerat starkt på Kinas försök att påverka Sverige att tona ner kritiken.
– Kina vill att Sverige ska tystna, säger han.
Ulf Kristersson är en av få ledande politiker i Sverige som har en djup egen erfarenhet av Kina. Han är mycket orolig över utvecklingen på senare tid och tycker att Sverige måste tänka mycket mer säkerhet i relation till Kina än vad vi gör idag.
Han välkomnar ett förändrat förhållningssätt i väst
– Det som händer just nu både i USA och Europa är en växande känsla av obehag över att kinesiska teknologiföretag kan få tillgång till väldigt mycket av den kritiska infrastrukturen i våra länder, säger Ulf Kristersson.
Vi träffade även Stefan Kristiansson, generalmajor och tidigare chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Han har för tankesmedjan Fri värld tagit fram rapporten Underrättelsehotet mot Sverige där han utifrån öppna källor i Sverige och andra länder analyserar bland annat Kinas agerande mot Sverige.
– Underrättelsehotet mot Sverige ökar, säger Stefan Kristiansson.
Den stora förändringen på senare år är det ökade cyberhotet. Kina vet vad man är ute efter för information och kan idag med stor precision ta få fram den.
Stefan Kristiansson tycker att både politiker och myndigheter på alla nivåer är allt för aningslösa och naiva inför Kinas ambitioner.
Lyssna på hela samtalet där poddar finns, som här på A-cast.
Stefan Kristianssons rapport Underrättelsehotet mot Sverige från Fri Värld kan läsas i sin helhet här.
Om detta om mycket mer samtalar Anders Lindberg, Amanda Wollstad, Annika Nordgren Christensen, Patrik Oksanen och Johan Wiktorin.