Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

För lite S och M i politiken

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2015-12-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns för många och för små partier

Dagens mätning från Statistiska centralbyrån, SCB, är dyster läsning för Socialdemokraterna och Moderaterna. Tillsammans kommer de bara upp i 51 procent. Det är inte hälsosamt.

Det mesta tyder på att de två maktpartier som dominerat svensk politik under lång tid snart inte samlar hälften av väljarna.

Trenden är inte ny, men om Sverigedemokraterna fortsätter öka kommer de snart att kunna göra anspråk på andraplatsen i Svensk politik.

Av övriga partier kommer inget upp i ens 7 procent.

Många partier

Vår grundlag konstruerades i en politisk situation där det fanns fem stabila partier och en tydlig skiljelinje mellan ett socialistiskt block och ett borgerligt.

Väljarna visste precis vilken regering de röstade på och systemet fungerade väl under både socialdemokratiska och borgerliga regeringar.

I dag har vi 8 partier i riksdagen och ytterligare ett på väg in. Regeringen samlar i SCB-mätningen bara 33,5 procent.

Nästan två tredjedelar av väljarna skulle rösta på någon annan.

Evig minoritetsregering

Sverige har sedan demokratins genombrott till stor del styrts av minoritetsregeringar. Denna modell har byggt på att ett stort parti i varje block i praktiken varit statsbärande. Till vänster Socialdemokraterna och till höger Centerpartiet eller Moderaterna.

Samtidigt har många långsiktiga frågor, som pensioner, försvar och krispaket förhandlats över blockgränsen. Ofta har besluten varit obekväma och alla partier har inte orkat hela vägen. Men S och M har tillsammans i värsta fall kunnat driva igenom nödvändig politik själva.

Otydligt ansvar

En fördel som finns i system med majoritetsval som det amerikanska eller franska är att väljarna tydligt vet vilken regering de röstar på. Den yttersta frågan, vem som ska styra landet, ligger direkt i deras händer.

Ett proportionellt valsystem som vårt är mer representativt men det riskerar att bli väldigt otydligt vilken regering man egentligen får för sin röst. Dessutom kan det vara svårt att veta vem man ska utkräva ansvar av.

Förtroendekris

De stora partiernas väljarproblem kommer att göra det svårare att bilda regering i framtiden. Svagare politiker brukar även ha större problem med att kompromissa.

Dessutom måste man ställa sig frågan vad som händer med det demokratiska mandatet när inget av regeringsunderlagen når upp till 40 procent.

Frågan är om vår modell med ett extremt proportionellt valsystem och ständiga minoritetsregeringar verkligen klarar det.

Anders Lindberg