Åkesson klarar inte av den högsta ligan
Valrörelsen går in i slutspurten och det är nu partiledarna verkligen sätts på prov. Svenska val får allt mer karaktären av "presidentval" och till slut är allt ljus på partiledarna. Intervjuer, valmöten och debatter avlöser varandra. Vem vinner - och vem försvinner?
Jimmie Åkesson är kanske den partiledare som verkat mest pressad den senaste veckan. Fjorton av hans partikamrater har stängts av sedan Expressen och Expo avslöjat att de varit organiserade nazister och spridit nazistisk propaganda på nätet. Åkesson själv blev omskriven efter att ha tappat humöret i P3 och sagt att han skulle vilja lägga ned kanalen. Dessutom hamnade han i en dispyt med Frankrikes president Emmanuel Macron om synen på demokrati.
En tuff vecka på jobbet alltså.
Försök att flexa musklerna
Möjligen var det ett försök att flexa musklerna och slå tillbaka när Jimmie Åkesson på kort varsel kallade till pressträff strax innan han skulle utfrågas i SVT i går kväll.
Jimmie Åkesson är kanske den partiledare som verkat mest pressad den senaste veckan.
I ett uppskruvat tonläge gick han till attack mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna och sa att de antingen ljuger eller har blivit virriga när de påstår att SD vill ta bort det ekonomiska utjämningssystemet och är positiva till marknadshyror.
Åkessons kritik kunde dock ganska snabbt tillbakavisas. I SD:s kommunpolitiska program står det uttryckligen att en kommuns kostnader i längden inte bör finansieras av andra kommuner. Och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt har i en intervju med tidningen Dagens industri förra hösten sagt sig var öppen för att fasa in marknadshyror.
I stället för att skapa politisk debatt dröjde en annan fråga sig kvar efter SD-ledarens utspel: vem är det som är virrig egentligen? Klarar inte Jimmie Åkessons slängiga debattstil av att motståndare och journalister faktiskt läser igenom hans politiska program.
Ovanligt defensiv
Camilla Kvartofts och Anders Holmbergs partiledarutfrågning i SVT senare på kvällen gick inte särskilt bra den heller. Åkesson var ovanligt defensiv, placerade SD lika långt ut till höger som Moderaterna och hade svårt att komma ihåg detaljer och siffror om den egna politiken.
När det kom till klimatpolitiken mindes han inte alls hur utsläppen skulle minska med SD:s förslag, utan hänvisade till sin Facebooksida där han skulle svara på frågan i efterhand.
För tittarna kan det lätt uppfattas som respektlöst att inte ha förberett sig bättre inför SVT:s stora utfrågning av honom.
Utklassad av Bildt
Inte blev det bättre av att han sedan skulle diskutera EU-medlemskapet med Carl Bildt i Agenda direkt efter utfrågningen. Det var som att bevittna ett hundrameterslopp mellan valfri svensk friidrottare och Usain Bolt. I sportjournalistiken skulle man kanske ha kallat det kross eller utklassning.
I dag börjar valrörelsens sista vecka. Åkesson är van vid att bara få diskutera sina favoritfrågor, utan att partiets övriga politik fått någon seriös granskning. SVT i går blev en vändpunkt, plötsligt blev han ifrågasatt på samma villkor som övriga partiledare.
Resultatet var inte direkt imponerande.