Klasspolitiken drabbar barnen
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-14
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Alliansen säger ja till avgifter för skoleleverna
Förstagångsväljarna är fler än någonsin. De politiska partierna har gång på gång under valrörelsen försökt överträffa varandra i utspel som vänder sig till de unga.
Alliansen har bland annat lovat jobbgaranti för alla under 25 år och halverad arbetsgivaravgift för alla mellan 19 och 24. Låter lovvärt, men matchas av besynnerliga förslag som inte på något vis hjälper unga. Exempelvis skärpta intagningskrav till högskolan och centerpartiets slopade las-regler.
Unga behöver samhällets stöd
Socialdemokraterna vill införa gratis tandvård till alla upp till 24 år, höjda studiemedel, hyresgarantier för unga bostadssökande och fler högskoleplatser.
Det är bra. Unga människor behöver samhällets hjälp när de ska etablera sig på bostads- och arbetsmarknaden. En titt på hur den generella politiken drabbar unga människor avslöjar också tydliga skiljelinjer i politiken.
Den borgerliga alliansen vill sänka skatterna. Därmed ökar olika avgifter för enskilda individer eller hushåll – det drabbar de minst bemedlade och de minst etablerade i samhället. Alliansen tycker att det är okej att ta ut avgifter för skolutflykter och liknande aktiviteter. Avgifter som dessa drabbar barn och unga vars föräldrar inte har råd att betala.
Moderaterna är inte heller emot skolmåltidsavgifter i gymnasiet. I Fredrik Reinfeldts hemkommun Täby exempelvis, betalar varje elev över tusen kronor per termin för att få äta på skolan.
Avgiftsbelagda aktiviteter
Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU har tittat på Sveriges moderatstyrda kommuner och hur deras politik drabbar barn och unga. Enligt SSU tar 63 procent av m-kommunerna ut avgifter för skolungdomar, bland annat för kulturaktiviteter.
”Musikskolan och konstskolan är ytterligare en välfärdstjänst som moderaterna har avgiftsbelagt för att kunna sänka skatten för dem som tjänar mest”, skriver SSU i sin rapport.
I traditionellt borgerliga Lidingö kostar det över tvåtusen kronor för ett barn att gå i musikskola. I Nacka har det borgerliga styret ökat avgifterna för kör och orkester dramatiskt. Det är tydlig klasspolitik, som drabbar unga människor mest.
Kristdemokratiska pekfingrar
I veckan presenterades en ungdomspolitisk rapport av kristdemokraterna Stefan Attefall och Ella Bohlin. De skriver pompöst i förordet att en femtedel av alla mellan 20 och 27 år ofrivilligt bor hos sina föräldrar. De nämner dock inte hur den borgerliga utförsäljningspolitiken skulle hjälpa dessa ungdomar.
Attefall och Bohlin har skrivit en ambitiös rapport med många goda förslag. Den solkas dock av det moralistiska inslaget om att ”unga behöver sunda värderingar”. Vad som är ”sunt” tvistas det om. Ungdomar hjälps knappast av kristdemokratiska pekfingrar när de söker jobb eller bostad.
NB