SVT har hittat ett sätt att möta populismen
Okunskap ökar nationalismen
Politik från Bryssel har satt prägel på våra liv i 25 år nu.
Vill vi äta halloumi från Cypern istället för eldost från Sverige är det bara att välja i mataffären. Studenter som drömmer om en termin i Paris har tur, Europeiska unionen ställer upp med sitt utbytesprogram. Du som ska ha 40-årsfest kan i vanliga fall ta en färja till Tyskland för att fylla på baren billigt.
Trots att det gått ett kvarts sekel och de gemensamma bestämmelserna påverkar oss så starkt kan det vara svårt att få grepp om hur EU funkar. Okunskap är även den främsta anledningen till varför svenskar avstod från att rösta i EU-valet 2019.
... en insats för demokratin
Jag förstår att EU är svårt att begripa. Efter att ha läst ett antal högskolepoäng i ämnet tycker jag fortfarande att det framstår som lite luddigt hur kommissionen, parlamentet och ministerrådet samspelar.
Därför var det glädjande att se att SVT har bestämt sig för att råda bot på problemet. I den nya tv-serien "Bryssel calling" får vi följa fyra svenska europaparlamentariker i deras politiska vardag. Serien tar vid efter förra EU-valet i maj 2019.
Sara Skyttedal (KD) som är ny försöker positionera sig sin partigrupp. Lika nytt är det för Alice Bah Kuhnke (MP) som jobbar för platser i rätt utskott. Fredrick Federley (C) hanterar fulspel i kampen om ett ordförandeuppdrag. Jytte Guteland (S) håller tummarna för att hon får jobba med miljöfrågor som hon lovat sina väljare.
Viktigt med egen uppfattning
Den spontana reaktionen är att det är lite väl okritiskt skildrat, några tuffa frågor ställs inte trots att det handlar om makthavare. Men "Bryssel calling" visar sig vara något annat - det är folkbildning som står på agendan.
Vardagliga bestyr som bostadsjakt och förskolelämning blandas med maktspel och strategiskt mingel. Det är en form av informativ underhållning som gör det komplexa EU en gnutta mer tillgängligt än vad det var tidigare.
På så vis gör SVT en insats för demokratin.
EU lider nämligen av en utbredd misstro bland unionens medborgare. Inför senaste valet kom en undersökning som visade att mer än hälften av svenskarna tappat tron på EU:s politiska system.
Okunskap är nationalisternas livsluft
Att vara kritisk mot EU är inget fel i sig. Men risken med oinformerad misstro är att man blir utnyttjad av populister.
Okunskap är nämligen nationalisternas livsluft. Inför folkomröstningen om Brexit blåste lämna-sidan på tvivlet gentemot EU med berättelsen om hur vanligt folk körs över av storpolitik. Det ledde som bekant fram till Storbritanniens förödande beslut att lämna unionen.
För att kunna bilda sig en egen uppfattning om EU måste man först förstå hur det funkar. Därför är det så viktigt att vi själva får se hur saker och ting går till nere på kontinenten. Det är just vad "Bryssel calling" hjälper tittaren med.