Pressad Bodström blandar bort korten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Justitieminister Thomas Bodström lät ovanligt pressad och arg när han i går morse mötte Aftonbladets kulturjournalist Åsa Linderborg i radiodebatt.

Diskussionen gällde den viktiga frågan om rättssäkerhetens och de mänskliga rättigheternas ställning i det pågående kriget mot terrorismen.

Många debattörer, från höger till vänster, människorättsorganisationer, EU-parlamentet, jurister med flera har på senare tid uttryckt oro över vad Europas terrorlagar håller på att skapa för slags samhälle.

Sveriges justitieminister är pådrivande i

EU:s arbete för hårdare tag och mer övervakning. När han i debatten hävdar att det inte alls är något konstigt utan något som redan många EU-länder har och att det skulle gälla bara misstänkta brottslingar blandar han bort korten.

Bodström driver på EU-nivå förslaget att införa obligatorisk lagring av information såsom mejl, sms, internetsurfande och mobilsamtal. Det handlar nu inte alls om att bevaka bara misstänkta terrorister utan om att bevaka ALLA EU-medborgares kommunikationsmönster.

Telebolag och internetföretag blir ålagda

att spara alla sina kunders kommunikations-data som polismyndigheter och säkerhetstjänster ska kunna ha tillgång till. Registreringsplikten gäller alltifrån sex månader till fyra år beroende på vilken variant av liggande förslag som införs.

Om EU inför detta innebär det också en harmonisering mellan länderna, det vill säga att alla medlemsländers polis- och säkerhetstjänster får tillgång till all information.

Datalagringen skulle inte heller bara gälla 450 miljoner europeiska medborgare utan också juridiska personer som företag och föreningar. Det finns dessutom andra förslag som innebär hårdare övervakning av ideella organisationer som biståndsorganisationer.

Allt detta är sammantaget en enorm utvidgning av övervakningssystemen och ett skapande av ett ruggigt kontrollsamhälle. Det hotar både den enskildes integritet och demokratin i vilken ingår ideella organisationers självständighet gentemot staten.

Regeringen förhandlar med vänstern och miljöpartiet om dessa frågor. EU:s justitieministrar väntas ta beslut i oktober.

Miljöpartiet har klart markerat sitt motstånd mot datalagringsförslaget. Vänsterpartiet är också kritiskt. Enligt en artikel i Göteborgs-Posten förra veckan tycks nu även moderaterna gå emot sina borgerliga kollegor som hittills uttryckt sitt stöd för regeringens förslag. Kanske är det därför Bodström lät så irriterad i radion?

Det är hög tid för justitieministern att ta den välgrundade oron för det pågående kriget mot terrorn på allvar. Självklart ska EU:s medlemsstater kunna hjälpa varandra i polisarbete och terrorbekämpning. Att övervaka misstänkta, också deras digitala beteende, är naturligt. Likaså borde kontrollen av vapeninnehav och sprängämnen skärpas.

Men att införa lagar som gör oss alla till misstänkta terrorister är vettlöst.

Terrorismen kränker i djupaste mening våra mänskliga fri- och rättigheter.

Demokratins svar kan aldrig vara att avskaffa dessa rättigheter.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln