Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Bevare oss från pr-konsulterna

Det enklast sättet att få inflytande är fortfarande att köpa det.

I somras kunde Sveriges Radios Ekonyheter berätta hur socialdemokratiska topptjänstemän i regeringskansliet banade väg för vapentillverkaren Saabs miljardkontrakt med diktaturen Saudiarabien. Efter regeringsskiftet 2006 gick de vidare till välavlönade anställningar hos just Saab.

När skandalen med den saudiska vapenfabriken briserade valsade moderate försvarsministern Sten Tolgfors ut från departementet och in som chef och delägare i en pr-byrå - som har Saab som kund.

Risken är att vi kommer ställas inför fler sådana avslöjanden under åren som kommer.

Ska skapa "samhällsnytta"

– Jag hoppas att de här fyra åren på departementet anses vara en tillgång i mitt cv. Hos de arbetsgivare som tycker att det är intressant att få en inblick i hur politik fungerar kanske jag kan göra lite nytta.

Så formulerade sig avgående finansmarknadsminister Peter Norman (M) när han i förra veckan lät meddela att han nu lämnar svensk politik.

Han lär inte få vänta länge på ett erbjudande.

Enligt Patrik Westander, som är vd på byrån Westanders, är pr-branschen nu på jakt efter politiskt sakkunniga, utredare, pressekreterare och ministrar från borgerligheten som kan "skapa samhällsnytta" genom att jobba som konsulter och lobbyister.

Sedan tidigare har över 60 rådgivare i regeringen Reinfeldt lämnat för pr-jobb. Efter regeringsskiftet står 137 personer, förutom statssekreterare och statsråd, utan anställning.

Branschpressen är redan fylld med listor över borgerliga ministrar och politiska tjänstemän som kan räkna med en ny karriär när socialdemokrater och miljöpartister tar över regeringskvarteren.

"Låter inte så dumt, när man som jag är nyfiken på att få fortsätta växa och utvecklas med nya utmaningar!", twittrade avgående it- och energiministern Anna-Karin Hatt (C) - som tidigare var vice vd för en pr-byrå - glatt när hon i Dagens Industri läst att hon är välkommen tillbaka till pr-branschen.

Lobbyisterna utformar politiken

Samtidigt står en rad konsulter och lobbyister och frustar, redo att ta tunga jobb i den rödgröna regering som snart kommer tillträda.

Vad gör det med vår demokrati när politiker och tjänstemän obehindrat kan kasta sig från ett regeringsbeslut om banker eller vården till att några dagar senare arbeta med påverkansarbete för ett bolag som har intressen i vården eller finansbranschen?

Och hur trovärdig kommer socialdemokratisk och miljöpartistisk politik om till exempel forsknings- och innovationspolitik vara om personerna som formulerar den intill alldeles nyligen var lobbyister för läkemedelsbolag?

Det börjar bli dags att bomma igen de öppna dörrarna mellan lobbyn och den politiska elitens kontor.

Förre riksrevisorn Eva Lindström har i en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, förslagit en ettårig karantän för bland annat ministrar och statssekreterare innan de tar anställning i lobbyorganisationer eller pr-branschen.

– Vinsten är framför allt att upprätthålla allmänhetens förtroende för dem som verkar i offentlig sektor. Att det är saklighet och opartiskhet som man kan förlita sig på, har Lindström sagt till Ekot.

Det är klokt.

Om den nyvalda riksdagen vill att folket ska känna förtroende för vad de sysslar med så bör de nog snabbt ta och införa de regleringar ESO föreslog för två år sedan.

Och Stefan Löfven bör vara försiktig om han letar ministrar och tjänstemän i pr-branschen.

Följ ämnen i artikeln