Bra att Löfven dumpar Saudi
Mona Sahlin brukade säga att hon gick med i Olof Palme.
Det var hans engagemang i världen hon syftade på.
Utrikespolitik handlar, kanske mer än något annat politikområde, om värderingar. Det vi står upp för säger något om vilka vi är – och vad vi tror på.
När Sverige bojkottade Sydafrika under apartheid, eller när Olof Palme kallade Francos bödlar ”dessa satans mördare”, ekar det genom vår historia.
Vi står för våra värderingar
Vi är ett litet land, men har ofta stått upp för våra värderingar – även när det haft en kostnad.
Som när Anna Lindh röt till mot Irakkriget. USA blev arga men med tiden fick vi rätt.
Eller som när Margot Wallström kallade Saudiarabien en ”diktatur” i Sveriges riksdag vilket ledde till att hon stoppades från att tala på Arabförbundets möte i Kairo tidigare i veckan.
Sedan valet har Sverige en feministisk utrikespolitik. Det är rimligen omöjligt att förena detta med att samtidigt beväpna Saudiarabien, som driver en form av könsapartheid där kvinnor saknar rättigheter och inte ens får köra bil själva.
Har alltid varit en kompromiss
Frågan om Saudiavtalet blev dock på många sätt ett slag om socialdemokratins själ.
På den ena sidan finns de som vill att värderingar ska vara överordnade. Det är samma krafter som en gång i tiden drev motståndet mot en svensk atombomb, mot Vietnamkriget, för bojkotten av Sydafrika och som lyft frågor som mänskliga rättigheter, demokrati och solidaritet i utrikespolitiken.
På den andra sidan finns de som värnar industrins och Sveriges ekonomiska intressen, som arbetar hårt för frihandel och drivs av övertygelsen att svenska jobb är den fråga som går först.
Socialdemokratins politik har alltid varit en kompromiss mellan dessa två strömningar och så kommer det att förbli.
Stefan Löfven borde från början ha haft större respekt för hur djupt frågan om militärt samarbete med Saudiarabien skär genom Socialdemokraterna. Det var ett strategiskt misstag att inte redan
efter regeringsskiftet slå fast att avtalet ska hävas – han läste sitt parti fel.
En hjärtefråga för Miljöpartiet
Dessutom är detta en av Miljöpartiets hjärtefrågor och det finns en majoritet i riksdagen som motsätter sig avtalet.
Även många som normalt sett är positiva till vapenexport, av ekonomiska eller säkerhetspolitiska skäl, ryggar inför tanken på fler vapen i händerna på den saudiska diktaturen.
Frågan är då vad som händer nu?
Ikea i Saudiarabiens huvudstad Riyadh kommer att öppna som vanligt i morgon klockan 10. Sveriges övriga export fortsätter och näringslivets varningar kommer som vanligt att visa sig överdrivna.
Men Sverige kommer inte längre att förse en av världens vidrigaste regimer med fler moderna vapen som den kan föra krig med.
Det borde väl inte ha varit så svårt att komma fram till.