Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kommunalrådet deppar trots storslammen i valet

I Smedjebacken fick Socialdemokraterna 56 procent

I bergslagskommunen Smedjebacken fick Socialdemokraterna 56 procent i kommunvalet, en ökning med 7 procentenheter. Bilden föreställer Smedjebackens Folkets hus.

Magdalena Andersson (S) har gått till talmannen och lämnat sin avskedsansökan. Nu packar S-tjänstemännen sina flyttkartonger, samtidigt som Ulf Kristersson (M) förbereder äntringen av regeringskansliet.

Några kvarter bort är det omvända världen. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har meddelat att hon avgår och lämnar politiken i Stockholms stadshus. ”Att sitta i opposition är ingen roll jag trivs i” säger Jerlmyr till DN.

Rödgröna regioner

Borta i rådhuset där Region Stockholm har sitt högkvarter hänger Irene Svenonius (M) också löst. Socialdemokraternas stöd har ökat med 7 procentenheter. Nu väntar tuffa förhandlingar, men troligen heter nästa ledare för regionen Aida Hadzialic (S).

Det blåste en rödgrön vind i flera regioner på valnatten. Så troligtvis kommer sjukvård och kollektivtrafik att styras av socialdemokrater i betydligt större utsträckning än förra mandatperioden.

Seger med stål

I kommunvalet i Göteborg växer S och V sammantaget med 9 procentenheter. I Malmö växer Vänsterpartiet så mycket att det nu finns majoritet för Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att regera vidare utan stöd från Liberalerna. Och i Uppsala ökar de tre rödgröna partierna med 4 procentenheter.

Men segrarna är inte isolerade till större städer. I norrbottniska Boden går S fram med 14 procentenheter i kommunvalet. Där förknippas partiet med den stora nysatsningen på stål utan kol, som ska ge 1500 jobb i kommunen. Storsatsningen ger både möjlighet till och krav på att bygga ut kommunens verksamhet.

Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) förklarar det goda valresultatet med att medborgarna är nöjda med hur kommunen sköts.

Rött i Smedjebacken

I bergslagskommunen Smedjebacken fick Socialdemokraterna 56 procent i kommunvalet, en ökning med 7 procentenheter. Kommunalrådet Fredrik Rönning (S) förklarar det med att medborgarna är nöjda med hur kommunen sköts och att partiet har många aktiva medlemmar som möter folk i vardagen.

– När man upprätthåller en god kvalitet i välfärden efterfrågar folk inte privatiseringar, säger han under en paus i ett hektiskt mötesschema.

Kommunalrådet pekar också på hur man arbetat med lokala dialoger för att stärka det ideella engagemanget och utveckla kommunens olika byar.

Men trots de lokala framgångarna låter kommunalrådet inte särskilt munter. Skillnaden är stor mellan resultaten i de olika valen. I riksdagsvalet i Smedjebacken backar S med 3 procentenheter, medan SD ökar med 8.

Staten försvinner

När Fredrik Rönning ska förklara varför många av de som röstar på honom lokalt röstar på SD i riksdagsvalet börjar han med elpriserna, som varit en stor fråga. Men många medborgare märker också hur staten försvinner alltmer. Kommunalrådet har kämpat för att få dit Arbetsförmedlingen och behålla en viss polisbemanning på plats.

– Det är klart det är deppigt med valutgången nationellt. Det betyder mycket vad man har för regering. Och många medborgare känner rädsla. Både nyanlända som oroar sig för att kastas ut och sjukskrivna som oroar sig för att bli utförsäkrade, säger Rönning.

Värt ett studiebesök

Socialdemokraterna må ha höjt sitt valresultat sedan 2018 och blivit största parti i mer än 200 kommuner. Men det var ändå partiets näst sämsta val sedan rösträttens införande.

S har en lång resa att göra innan det kan återvinna förtroendet på svensk landsbygd och glesbygd. Kanske hittar Magdalena Andersson några av de svar hon behöver om hon gör ett studiebesök hos partivännerna i Smedjebacken.