Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det krävs mer än vapen mot terrorn

SPRIDER SKRÄCK Terrorgruppen Boko Haram låg bakom morden på en tredjedel av alla civila dödsoffer på den afrikanska kontinenten i fjol. Så sent som i förra veckan ska gruppen ha jämnat staden Baga med marken och dödat 2 000 människor, enligt rapporterna.

14 JANUARI 2015. NIGERIA.

En tredjedel av alla civila dödsoffer på hela den afrikanska kontinenten i fjol mördades av den nigerianska terrorgruppen Boko Haram.

Detta enligt databasprojektet ACLED:s insamlade uppgifter om väpnade konflikter i världen för år 2014.

Under de senaste dagarna har fler och fler rapporter kommit om vad som har hänt i och kring gränsstaden Baga i nordöstra Nigeria. Islamistgruppen Boko ­Haram ska i princip ha jämnat staden med marken och så många som 2 000 människor ska ha dödats i olika attacker.

Tar kontroll över landområden

Vittnen berättar i internationella medier om ett massmord så omfattande att ingen längre orkar räkna kropparna. ­Boko Haram – som tidigare mest gjort sig kända för spektakulära och blodiga ­kidnappningar och attentat – börjar nu dessutom få kontroll över landområden.

I gränstrakterna kring Tchadsjön ska ett islamistiskt kalifat upprättas och ­offren är – precis som för den mordiska terrorsekten IS i Irak och Syrien – alla människor som upplevs stå i vägen. ­Muslimer, kristna och andra som betraktas som ”otrogna” massakreras med samma iskyla.

Ber omvärlden om hjälp

Det etniskt, religiöst och ekonomiskt redan splittrande landet slits i bitar, ­våldet spiller över gränserna och nu ­vädjar Nigeria om hjälp för att bekämpa Boko Haram.

I december i fjol avslutade USA och ­Nigeria ett militärt samarbete – där amerikanerna utbildade nigerianska styrkor i syfte att bättre bekämpa Boko Haram.

Samarbetet ska ha brutits på Nigerias begäran sedan den amerikanska armén uppmärksammat att de nigerianska styrkorna bryter mot mänskliga rättigheter och tar emot mutor.

Både Amnesty International och ­Humans Right Watch har tidigare kritiserat Nigerias armé för att den bryter mot folkrätten i sin kamp mot terrorgruppen.

I mars ska armén exempelvis ha dödat 600 obeväpnade personer när Boko ­Haram försökte frita dem från en militärbas i staden Maiduguri.

Måste bekämpa fattigdomen

Efter åratal av militärdiktaturer och militärkupper så har Nigerias armé ­bantats dramatiskt, sannolikt i syfte att omöjliggöra nya kupper. Kunskap, vapen och strategier saknas.

Det akuta i Nigeria nu är förstås att få slut på mördandet. Bland annat Sydafrika har sagt sig vara villigt att ingripa mot ­Boko Haram om de får frågan och om ­andra afrikanska stater visar sig beredda.

Fast Nigerias utmaning är långsiktigt större än så.

Vill landet slå ner extremismen måste det också bekämpa fattigdomen i landets nordöstra delar, bygga upp ett fungerande utbildnings- och sjukvårdssystem, få bukt med korruptionen och skapa en ­polis och en militär som följer rättsprinciper och respekterar folkrätten.

Följ ämnen i artikeln