Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

TV 4 visar upp hur partierna fifflar

Urholkar förtroendet för demokratin

Av åtta partier visade sig fem vara redo att gå runt reglerna för anonyma bidrag.

Politiskt inflytande är ingenting som ska kunna köpas för pengar. Just därför borde kvällens Kalla fakta på TV4 göra alla som bryr sig om den svenska demokratin riktigt beklämda.

Det återstår drygt tre veckor till valet, det kanske vackraste uttrycket för folkstyre. Vid ett tillfälle under en dag är varje medborgares röst precis lika mycket värd. Det spelar ingen roll om du bor i en storstadsförort eller i ett välbärgat villakvarter. Rösten från den som arbetar timmar i äldreomsorgen är precis lika mycket värd som rösten från en verkställande direktör.

Pengar ger makt

Valdagen är ett undantag. I alla andra sammanhang ger pengart makt och inflytande, men just därför är det så viktigt att i alla fall det politiska systemet hålls rent från köpta tjänster och dolda lojaliteter. Att politikerna själva har fattat beslut om regler för hur partierna får ta emot bidrag är ett sätt att garantera förtroendet.

Efter att ha sett Kalla fakta måste man fråga sig, kan vi lita på reglerna? Förtjänar partierna vårt förtroende?

Av de åtta riksdagsparterna visade sig fem mer än villiga att hjälpa en påhittad bidragsgivare att donera en halv miljon kronor anonymt. Och det trots att lagen sätter gränsen för anonyma gåvor vid 24 150 kronor.

Rundar regler

Moderaterna föreslog att summan skulle delas upp så att den inte behövde redovisas. Kristdemokraterna tänkte sig ett arrangemang där pengarna gick till partiföreträdarnas personvalsrörelse. Liberalerna funderade på om det kunde finnas någon i bidragsgivarens närhet som skulle vara "bekväm" med att skylta med sitt namn. Socialdemokraterna talade rakt ut om en bulvan.

Den som sa det är ”inte längre i tjänst”, meddelade Magdalena Andersson i eftermiddag.

Sverigedemokraternas ekonomichef hade kanske den mest kreativa idén.
"Ge mig pengarna så blir jag den formella givaren", sa hon.

Underhållningsvärde

Kvällens Kalla fakta är fullt av makthavare som försöker smita från intervjuer, förneka det de just sagt eller uppträda klädsamt ångerfullt när de inser att de avslöjats. Det går inte att förneka underhållningsvärdet. Men med något undantag - den liberala konsulten Sven Dahl och kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren - är det okända personer i den interna partiapparaten som avslöjas. Partiledningarna håller sig långt borta.

Det borde man inte få göra. Det har betydelse vem som betalat de valbroschyrer som pryds av deras ansikten. Det spelar roll vem det är som står för hyran av de bussar de just nu åker runt i. Det är viktigt, eftersom det påverkar förtroendet för de beslut som fattas i "demokratisk ordning".

Fler sätt att påverka

Anonyma partibidrag är inte det enda sättet att påverka politiken. Välbetalda jobb till före detta politiker och vällvilligt stöd av lobbyister är sannolikt vanligare. Vi skulle behöva ett kraftfullare regelverk kring politisk påverkan.

Men först måste de regler som redan finns följas. Kvällens Kalla fakta visar att det inte är något vi kan lita på.