Sjabbla inte med försvaret, Löfven
En uppgörelse över blockgränsen helt avgörande
I går var det tänkt att regering och opposition skulle ha varit överens om försvaret.
Det blev inte så.
Samtalen kan fortsätta över helgen, är beskedet.
Efter de senaste årens debatt känns det symptomatiskt. Inte ens när Ryssland vid påsktid för två år sedan övade på att angripa Stockholm med kärnvapen vaknade politikerna. Som om freden är evig och omvärlden stabil.
Både socialdemokrater och borgerliga politiker levde efter det kalla krigets slut i illusionen att utvecklingen bara kunde bli bättre. Ryssland skulle bli en demokrati bland andra i Europa och vårt försvar behövdes egentligen bara för att lösa problem i länder som Afghanistan.
Borde ha förstått
Senast efter Rysslands krig i Georgien 2008 borde politikerna ha förstått att de hade fel. I stället sjösattes året efter en stor försvarsreform där värnplikten avskaffades och försvaret krympte ytterligare.
När allt är på plats, någon gång efter 2020, kommer Sverige att kunna värna landet i en vecka mot ett begränsat angrepp.
Moderaternas hantering av försvarsfrågan bidrog till partiets genomklappning i valet och skadade allvarligt Fredrik Reinfeldts anspråk på regeringsduglighet.
Under Reinfeldt hette landets verklige försvarsminister Anders Borg (M), med resultat att den säkerhetspolitiska analysen anpassades till budgetramarna i stället för tvärtom.
Det finns tyvärr tecken på att Stefan Löfven riskerar att göra om samma misstag.
I opposition verkar Moderaterna helt ha gett upp och vill prata om Natoutredning i stället för behovet av att satsa på det svenska försvaret. I bästa fall har de dåligt samvete, i värsta fall är det bara ännu en dimridå.
Hur som helst är Natofrågan ett sidospår, diskussionen nu behöver handla om pengar och om det svenska försvarets förmåga.
Nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S) har snabbt gjort sig populär på att helt enkelt sluta skönmåla
läget. Det har skapat stora förväntningar som hittills inte infriats.
Försvarsmakten har begärt ökade anslag med 20 miljarder till 2020 för att kunna förverkliga det politikerna redan beslutat om. Regeringen har erbjudit 6,2 och Folkpartiet vill investera 18 miljarder.
De har fel
Socialdemokraterna måste vara beredda att kompromissa om budgeten av två skäl.
För det första har de fel. Man kan inte i opposition aktivt skapa förväntningar om att lösa försvarets problem och sedan bara strunta i det.
För det andra är en uppgörelse över blockgränsen helt avgörande. Vi är ett litet land i ett grannskap som för varje dag blir allt mer oförutsägbart.
Tiden för partipolitisk lekstuga är för länge sedan slut.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.