Lyssna på Annika Billström

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stockholms ledande s-politiker, Annika Billström, ifrågasätter statsminister Göran Perssons tal om höjda kommunalskatter. I Dagens Nyheter förra veckan redogjorde hon och arbetarekommunens sekreterare Tomas Rudin för det de kallar Stockholmsmodellen 2010.

Den handlar om att effektivisera. Billström och Rudin menar sig kunna frigöra och omfördela mellan två och tre miljarder i kommunen. Pengar som kan gå till angelägna verksamheter som vård, skola och omsorg.

Några månader efter förra valet då Billström vunnit makten åt socialdemokraterna

i huvudstaden åt jag lunch med henne. Hon förklarade att hon tänkte syna förvaltning

efter förvaltning och genomföra effektiviseringar och besparingar.

”Jag vill inleda en kulturrevolution”, minns jag att hon sa.

Under förra året stod Stockholms utbildningsförvaltning, gatu- och fastighetsförvaltning samt socialförvaltningen under granskning. Genom omorganiseringar och minskad byråkrati kan nu 200 miljoner kronor frigöras varje år, vilket lär motsvara den årliga driften av åtta grundskolor. För samma summa pengar skulle staden kunna anställa drygt 600 personer inom omsorgen.

Billströms kamp mot byråkrati och resursslöseri vittnar om en politiker som tar sitt medborgerliga uppdrag på allvar. Den svenska välfärdsmodellen bygger på gemensam finansiering och därmed på ett högt skattetryck. Skatteviljan är stark hos svenska folket. Desto viktigare att resurserna används på bästa sätt. Eller som Billström med Gustav Möllers ord betonar, att ”varje felanvänd skattekrona är en stöld av folket”.

Billström väljer en offensiv politisk hållning framför den uppgivenhetens strategi som tyvärr tycks prägla regeringen för närvarande. Talet om höjda skatter ger intrycket av att man gett upp kampen mot arbetslösheten. Det är oroväckande.

I ett längre framtidsperspektiv finns förvisso stora problem med finansieringen av välfärden på grund av den åldrande befolkningen. Men att nu uppmana kommunpolitikerna att höja skatten, innan allt har gjorts för att få de människor som står utanför arbetsmarknaden – framför allt invandrare och långtidssjukskrivna – i arbete är en märklig strategi.

Det finns fler invändningar.

Under Göran Perssons ledning har socialdemokratin fått en grön profil, och skatte­växling har varit ledstjärnan: sänkt skatt på arbete och höjd skatt på miljöförstörande verksamheter.

Perssons senaste skatteutspel tyder på att denna modell inte längre gäller. Om det blir partiets politik är det olyckligt. Kommunalskatten är för övrigt den sämsta skatten att höja ur fördelningssynpunkt.

Stockholms offensiv mot byråkrati och ineffektivitet borde vara en väg att gå även för staten. Med 500 statliga myndigheter har Göran Persson en del att göra på detta område.

Och om alla de hundratusentals människor som förvägras ett riktigt jobb i Sverige kunde komma in på arbetsmarknaden vore än mer vunnet.

Regeringen bör lyssna på Annika Billström.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln