En otäck bild av samhällsandan

Publicerad 2011-03-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Som samhällsanalys är det emellertid klent att beskriva massarbetslösheten som ett attitydproblem hos de arbetslösa”

”Tuffa tag” Den hårdföre sergeant Hartman i Kubricks film ”Full Metal Jacket” utbildade soldater för Vietnamkriget, det handlade om hård träning och förändring av attityd och inställning. Jobbcoachen Julia Rosqvist i Kanal 5:s ”Jobbjägaren” för tankarna till just denna sergeant – jobb går att få bara attityden och inställningen förändras.

I kväll startar ”Jobbjägaren” i Kanal 5. Det är kanalens senaste satsning på – ja kanske samhällsjournalistik.

Programidén är i alla fall tydlig. Jobbcoachen Julia rycker ut för att hjälpa arbetslösa tillbaka på arbetsmarknaden, och hon tvekar inte inför svårigheter.

I första programmet tar hon sig an Susanne, 28, som inte arbetat på 10 år.

Redan från början får vi klart för oss att det kommer att bli tuffa tag. Julia är inte den som lägger fingrarna emellan. Alla människor kan få ett jobb. Det är inställning och attityd som måste förändras, och det framför rullande tv-kameror.

Tankarna går nästan till filmbilden av en amerikansk marinkårssergeant, en sådan där som Lee Ermeys sergeant Hartman i Kubricks ”Full Metal Jacket”.

Ett å två å tre å fyr

det är våran coach som styr

fem å sex å sju å åtta

själv är jag en liten råtta

Så går det sedan inte till i programmet, men coachen Julia flyttar i alla fall in hos Susanne, sambon Pierre och deras dotter. Hon går igenom deras ekonomi, deras relation och tittar efter damm i hörnen. Hon slår ner på livslögner, ovårdat språk och destruktiva fobier.

Allt medan kameran rullar.

Handlar om synen på arbetslösa

Naturligtvis får historien en lycklig upplösning, det är trots allt tv.

Det är klart att ”Jobbjägaren” ställer frågor om samhällsklimatet.

Är det rimligt att människor ska vändas ut och in framför en tv-kamera? Är det en bra idé att bluffa sig genom en anställningsintervju? Och var går gränsen mellan engagerad coachning och terapi som borde utföras av specialister?

Allra mest handlar programmet nog ändå om vår syn på arbetslösa. När supercoachen Julia dömer ut Susanne och slår fast att det är katastrof är det inte bara henne det handlar om. Julia talar på något sätt om alla arbetslösa.

Utgångspunkten är trots allt att alla arbetslösa kan få ett jobb, och att det bara är inställning och attityd som måste förändras. Som Anders Borg när han uppmanade arbetslösa ungdomar att inte ligga och dra sig på morgonen, men sagt med lite mer skärpa.

Bekvämt för makthavarna

Som stöd för den som förlorat tron på sig själv i kampen om att hitta en plats på arbetsmarknaden är den sortens krav

inte nödvändigtvis en dålig utgångspunkt. Som samhällsanalys är det emellertid klent att beskriva massarbetslösheten som ett attitydproblem hos de arbetslösa. Men bekvämt för makthavarna naturligtvis.

Och antingen Kanal 5 tänkt det eller inte, är det en bild av samhällsandan de åstadkommit. Och ärligt talat är den ganska otäck.

Aftonbladet
Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln