Klarar Amerika Trumps valfusk?
Försöker göra miljontals väljares förtidsröster värdelösa
"Historien upprepar sig inte, men den rimmar." noterade Mark Twain.
I Om tyranni : tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet (Albert Bonniers förlag 2017) berättar historieprofessorn Timothy Snyder om de journalister från Ryssland och Ukraina som bevakade USA:s presidentval 2016.
Medan amerikansk media togs på sängen av Donald Trumps metoder, hans skamlösa lögner och brutalitet i debatten, var ryssar och ukrainare inte ett dugg förvånade. De kände igen allt hemifrån.
Snyder konstaterar att om förändringens vindar efter murens fall blåste från väst till öst så har de nu bytt riktning. Från 1990-talet och framåt blev Öst- och Centraleuropa allt mer lika oss. Men nu är det slut med det. Idag exporteras auktoritär nationalism och politisk korruption västerut.
Fyra år senare borde det inte komma som en överraskning för någon att Donald Trump inte ser ut att avgå frivilligt. Han har försökt tvinga Ukraina att gräva upp smuts om demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Han har bett Kinas ledare Xi Jinping hjälpa honom bli omvald. Och nu försöker han minska resurserna till det amerikanska postverket för att hindra att människors poströster ska räknas.
Det kan få stora konsekvenser. Förtidsröstning kommer att bli centralt under pandemin och i många delstater blir poströster som anländer för sent ogiltiga.
Republikanerna har länge ägnat sig åt det som kallas "voter suppression" alltså att försöka få främst afroamerikaner och andra minoriteter att stanna hemma på valdagen. Donald Trump vet att äldre och vita väljare kommer att dyka upp oavsett. Och om fler röstar antas det gynna Demokraterna.
Enligt Ari Berman, författare till Give Us the Ballot: The Modern Struggle for Voting Rights in America (Picador 2016) handlar det om en väl genomtänkt nationell strategi för att begränsa valdeltagandet. Sedan valet 2010 har 24 delstater infört hårdare regler för att få rösta.
Men lyssnar man på Donald Trumps retorik är ett lägre valdeltagande inte enda syftet med att angripa postverket. Genom att påstå att poströstning öppnar för fusk så grundar han för att underkänna hela valresultatet om han skulle förlora.
Så vad gör USA om Donald Trump helt enkelt vägrar erkänna sig besegrad? Vad gör det republikanska partiet?
USA:s grundlagsfäder var rädda för precis en sådan här utveckling. Att en demagog skulle komma till makten på demokratisk väg och rulla tillbaka demokratin. Konstitutionen är skriven just för att hindra presidenten från att bli kung.
Drygt 230 år senare får vi hålla tummarna för att de lyckades.
***
Chatta med Anders Lindberg om dagens ledare. Chatten öppnar 09:00 men du kan skriva dina frågor redan nu.
Denna chatt är stängd.
Tack för idag. Nu stänger vi chatten.
Enligt de större sammanställningar som gjorts ligger Joe Biden bättre till än Trump och bättre till än Hillary Clinton gjorde 2016.
Men bollen är rund och allt kan hända. 3 november vet vi.
Hur ligger opinionen nu jämfört med 2016?
Johan18 aug 2020Min gissning är nej. Att han på detta sätt skickat ut federala tjänstemän handlar nog mest om att försöka göra valet till ett "lag och ordning"-val.
Mediabilden av deras insatser blev väl inte så lyckad heller.
Så den typen av åtgärder får vi nog skriva på kontot valrörelse.
Om Trump viner valet kommer han då fortsätt att skicka sina hemliga poliser och arrestera dom som var/är emot honom?
Pär18 aug 2020