Håll Liberalerna långt borta från las
Anställningstrygghet ska inte vara ett politiskt slagträ
Liberalerna lyckades röra upp lite damm under gårdagens budgetdiskussion. Partiledaren Nyamko Sabuni och arbetsmarknadspolitikern Gulan Avci fick för en stund debatten att handla om anställningstryggheten och las.
Regeringen hade lagt sig, hävdade de. Inte alls svarade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Inget av det där hade förstås med budgeten att göra. Däremot handlar det om politik. På något sätt måste ett litet parti som Liberalerna sticka ut om man vill skapa rubriker. Den här gången blev anställningstryggheten verktyget.
Kända argument
Vi ska inte ta argumenten mot det förslag som utredaren Gudmund Tojer presenterade i början av sommaren. Ni som följer ledarsidan har redan hört dem. Låt oss bara konstatera att utredningens förslag allvarligt skulle skada balansen på arbetsmarknaden, och att det strider mot januariavtalet.
Möjligen kan vi lägga till att resultatet skulle bli en livslång provanställning - för oss alla.
Däremot kan Liberalernas föreställning i måndags vara ett exempel på varför arbetsmarknaden inte ska överlämnas till politiker. Risken är nämligen att det går precis så här, prestige och jakt på uppmärksamhet trumfar över sakfrågan.
Det är en dålig ordning, om det är alla som kan något om arbetsmarknaden överens.
Lång väg kvar
I slutet av nästa vecka ska fack och arbetsgivare vara färdiga med förhandlingarna om las. Då tar löneförhandlingarna vid. Rapporter talar om att mycket ännu återstår. Det behöver inte vara ett dåligt tecken.
Erfarna förhandlare är vana att hålla korten nära kroppen och ska sanningen fram vet parterna var man har varandra i den här frågan. Om viljan finns borde det fortfarande vara möjligt att hitta en uppgörelse.
Och viljan finns, i alla fall om vi ska tro på det man säger.
På kort sikt kan man fråga sig vad arbetsgivarna har att vinna på en kompromiss? Utredningens förslag finns ju, och det skulle ge cheferna alla de befogenheter man frågat efter.
Problemet är att framtiden därmed hamnar i politikernas händer. Politiker som Nyamko Sabuni och Gulan Avci.
Risken att frågan om anställningsvillkor och omställning fortsätter att vara ett politiskt slagträ borde avskräcka alla seriösa arbetsgivare.
Låt oss hoppas att den signalen har gått fram till förhandlingsdelegationen från Svenskt Näringsliv.