Kaos vid reaktorn
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-23
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Plötsligt bryts strömmen vid kärnkraftverket i Forsmark. Viktiga nödsystem vägrar fungera. Reaktorn ska stänga av sig själv genom att styrstavar skjuts in i härden, men operatörerna kan inte se om det skett. De hoppas att stavarna är inne eftersom de övat liknande händelser förut.
Två minuter efter kortslutningen kommer signaler om brand i turbinhallen, men kamerorna som ska visa vad som händer är svarta. Personalen trycker på ”larm omedelbar fara”. Inget händer.
Mätarna för kylvattnet till reaktorn slår upp och ned, lampor på kontrollpanelen som borde lysa gör det inte.
Trots det inledande kaoset tar operatörerna korrekta beslut.
Ett svenskt Harrisburg
Klockan är lite efter ett på eftermiddagen, det är gott om personal och förstärkning anländer från den andra reaktorn som är avställd.
Vad hade hänt om operatörerna inte klarat stressen – som i Harrisburg 1979? Eller, som bolaget självt skriver, ”ett nattskift i juli med båda blocken i drift” och ont om personal?
Bristerna i säkerheten vid Forsmark blir tydligare för varje ny rapport.
Ett skäl till incidenten den 25 juli var att kablar kopplades fel förra året. Ingen testkörde reservgeneratorerna. Vad säger det om säkerhetskulturen?
Eller det faktum att reaktorn stängdes ordentligt först ett dygn efter tillbudet?
Kostar miljoner
Forsmark har hela tiden tonat ned händelsen. Inspektörerna har själva fått kräva mer information om vad som hände i reaktorn och kontrollrummet.
Den senaste rapporten kom i måndags men blev offentlig först i går. Stoppet kostar hundratals miljoner kronor och Forsmarks kraftgrupp vill gärna starta reaktorerna igen. Bolaget berättar om tekniska åtgärder för att händelsen inte ska upprepas.
Däremot står det mindre om säkerhetskulturen. Vem bär ansvaret för att inte reservsystemen testats och för en konstruktion där operatörerna delvis får arbeta i blindo?
Nu ska Statens kärnkraftsinspektion, SKI, bedöma om rapporten från Forsmark är tillräcklig för att styrstavarna ska dras ut igen och kärnreaktorerna startas.
Det borde den inte vara. SKI måste se till att Vattenfall radikalt förändrar säkerhetstänkandet vid sina reaktorer. Dessutom måste de åtgärder för bättre kontrollrum och parallella system som Forsmark vill göra ”på längre sikt” genomföras omedelbart.
Bättre granskning
Innan bolaget trovärdigt visat hur det ska ske, bör inte SKI:s generaldirektör Judith Melin säga ja till drift. Även de liknande reaktorerna i Oskarshamn måste granskas bättre. Vinstintresse och hänsyn till elbehovet får inte gå före säkerheten.
Dessutom visar incidenten på Forsmark varför vi måste bryta kärnkraftsberoendet.
Om detta hänt på vintern skulle stora delar av Sverige vara utan ström.
Men det är en annan historia.
ME